reklama

Artyčok coby léčivá rostlina chrání játra a žlučník, čistí tělo či podporuje trávení

Lenka Valjentová
19. září 2021
Artyčok je známější spíše jako zeleninová delikatesa a okrasná rostlina podobná bodláku s modrofialovými květy než coby léčivá bylina. A přece! Léčivé účinky mají zejména listy stonku a kořeny. Jako přírodní lék se osvědčil především při chorobách jater a žlučníku, snižováním hladiny krevního cukru pomáhá diabetikům, celkově zlepšuje metabolismus a trávení, napomáhá vylučování toxických látek, a tak čistí tělo.
reklama

Artyčok byl nejprve používánjako potravinapro dobrý účinek na trávení, než se na začátku 20. století zařadil mezi léčivé byliny. Listy artyčoku obsahují zejména cynarin, hořčinu, která povzbuzuje žlučovou sekreci, chrání játra a snižuje cholesterol,“uvádí se v publikaci Nejlepší detoxikace léčivými bylinami (Dr. F. Gigon a P. Bareau).

Artyčok účinky

  • Ve fytoterapii se využívá především artyčok kardový (Cynara cardunculus)i artyčok zeleninový (Cynara scolymus).
  • Léčivé účinky mají v době květu nasbírané listy stonku a kořeny, méně květní úbory artyčoku, nejčastěji se z nich doma připravují nálevy a odvary. Aby byl léčivý i artyčok jako zelenina (nerozvitý květ), je nutnédlouhodobě sníst nejméně 100 až 300 gramů denně.
  • Artyčok je skvělým přírodním lékem při chorobáchjater ažlučníku, zvyšuje produkci žluči a usnadňuje její vylučování podobně jako ostropestřec mariánský.
  • Snižováním hladiny krevního cukru pomáhá artyčok diabetikům.
  • Podporuje produkci trávicích enzymů veslinivce, zlepšuje trávení alátkovou výměnu, celkově zlepšuje metabolismus.
  • Pomáhá rovněž při ateroskleróze, artritidě a dně.
  • Listy artyčoku se používají k celkovému pročištění organismu, protože napomáhá vylučování toxických látek,podporou činnosti jater přispívá kvylučování množství škodlivin močí.Nejčastěji se užívá v kombinaci s dalšími bylinkami, např. kopřivou dvoudomou, pampeliškou lékařskou, přesličkou rolní nebo česnekem medvědím.

Artyčok nežádoucí účinky

Zdravého působení artyčoku může využít téměř kdokoliv, jen se nesmí při chorobách ledvin. Nedoporučuje se v těhotenství a při kojení, je potřeba konzultovat s lékařem.

Jak artyčok používat jako zdravou zeleninu a pěstovat na zahradě se dozvíte zde

Léčivé recepty z artyčoku

Čaj na ochranu jater a žlučníku

Ingredience

  • 2 rovné lžičky sušených listů artyčoku nebo 3 lžičky najemno nasekaných čerstvých (je nutné je rychle zpracovat, jinak zčernají)
  • 250 ml studené vody

Příprava

Listy zalijeme vodou necháme asi 5 minut stát, pak pomalu povaříme 2 minuty a necháme ještě asi 10 minut vyluhovat. Pak sejmeme a scedíme. Můžeme osladit medem.

Užívání

Pijeme jeden šálek třikrát denně před jídlem. Čaj je hodně hořký, můžeme ho osladit medem. Užíváme jako měsíční kúru s jednoměsíční přestávkou.

Posilující artyčokový odvar ve víně

Ingredience

  • 100 g najemno nasekaného čerstvého kořene artyčoku
  • 1 l kvalitního suchého červeného nebo bílého vína

Příprava

Víno nalijeme do hrnce, přidáme kořen artyčoku a pomalu zahříváme a necháme přejít varem, sejmeme. Necháme vychladnout. Pak scedíme přes kávový filtr a dáme do ledničky.

Užívání

Třikrát denně před jídlem si dáme 1 lžíci artyčokového vína po dobu dvou týdnů. Jako kúru můžeme po třech týdnech zopakovat.

Artyčokový nálev na podporu trávení

Při přípravě srdíček artyčoku zeleninového musíme odstranit vláknité dužnaté listeny, které se dají použít jako léčivka. Můžeme je nasušit nebo dát do lednice, kde vydrží několik dní, a pak z nich připravit čaj, který zlepšuje trávení.

Ingredience

  • 4 lžičky odstraněných tuhých listenů z květních úborů artyčoku nebo 2 lžičky sušených
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Vlažný hořký nálev pijeme buď před každým těžším jídlem, nebo těsně po.

O léčivých bylinách a koření si ještě můžete přečíst:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama