reklama

Klouzky: Bez výjimky jedlé a dobré podzimní houby

redakce
13. září 2020
Klouzky se hlavně na podzim vyskytují ve velkém množství v jehličnatých lesích. Někdo je sbírá a jí rád, jiný je opovržlivě přehlíží, protože klobouk většiny druhů klouzků je pokrytý vrstvou slizu. Byla by ale věčná škoda klouzky neobohatit svůj jídelníček a neprominout jim tuhle vadu na kráse, kterou stokrát přebijí jejich výhody. Třeba to, že s žádným z klouzků nemůžeme šlápnout vedle, všechny bez výjimky jsou jedlé a velmi chutné. Mezi nejznámější
reklama

Nejznámější: klouzek obecný

Klouzek obecný (Suillus luteus), lidově např. loupák, máselník čipodborůvka, roste hojně ve skupinách na světlých místech v borových lesích, na loukách u lesa, v parcích a zahradách vždy v blízkosti borovic. Za příznivých podmínek se objevuje po deštích už vkvětnu a roste až do listopadu.

Jak klouzek obecný vypadá

Poznáme ho podle čokoládově hnědého, ve stáří až žlutohnědého klobouku, drobných žlutých až žlutoolivových rourek a válcovitého, bělavého až hnědavého třeně, vmládí je spojen třeň skloboukem závojem, který se brzy roztrhá a vytváří na třeni hnědofialový prsten. Dužina je bělavá až bledě žlutá. Plodnice dosahují až 12 cm v průměru klobouku, který je za vlhka silně lepkavý, za sucha lesklý, pokožka klobouku jde velmi dobře sloupnout. Bývá dost často červivý.

Nejhezčí: klouzek sličný

Klouzek sličný(Suillus grevillei či Boletus grevillei) nebo taky klouzek modřínový, lidově např. podmáslík a loupáček, roste v listnatých a smíšenýchlesích, hlavně na jejich okrajích apodél cest. Najdeme ho především pod modříny av jejich okolí, často vpočetných shlucích; za příznivého počasí ho bývá takové množství, že všechny ani nestačíme vysbírat. Roste od června až do listopadu, nejhojněji počátkem podzimu.

Jak klouzek sličný vypadá

Klouzek sličný je nevelkou, přesto masitou houbou s nepřehlédnutelným oranžovým, žlutooranžovým až cihlově žlutým kloboukem. Povrch klobouku, který má v průměru jen 3–12 centimetrů, je hladký, za sucha lesklý, za vlhka hoděn slizký. Třeň má také žlutý, pokrytý jemnými, rezavě nahnědlými zrníčky, vmládí je spojený skloboukem charakteristickým žlutým závojem, který se brzy trhá a zanechává na třeni prsten. Jde o jeden znejchutnějších klouzků, který nebývá tak často červivý jako klouzek obecný.

Nejhojnější: klouzek kravský

Klouzek kravský(Suillus bovinus), lidově např. kravinec, plička a švec, je navzdory druhovému jménu dobrá jedlá houba, vyskytující se vpísčitých borových lesích, dává přednost spíše mladším lesním porostům a chudým, kyselejších půdám. Často roste mezi borůvčím či vřesem od srpna do října velmi hojně vpočetných skupinách.

Jak klouzek kravský vypadá

Klouzek kravský poznáme podle klobouku žemlové, plavohnědé až okrově oranžové barvy a nápadně velkých a protáhlých rourek na jeho spodku. Klobouk nebývá tak slizký jako u klouzků sličného a obecného a jde i hůře sloupnout. Okrová dužina je tuhá, pružná a po uvaření je míně nafialovělá.

Jak klouzkyzbavit slizu

Klouzky mnozí houbaři zbytečně zatracují pro jejich dost pracné zpracování vkuchyni. Klobouk většiny druhů klouzků je totiž pokrytý slizkou pokožkou, která bývá často znečištěna od jehličí a jiných nečistot.„Slizkou vrstvu klouzků je nejlépe sloupnout hned vlese a domů si přinést krásně čisté houby. Ušetříme si tak práci, vopačném případě se nalepí na lepkavý povrch ještě více špíny a čištění doma bude o to pracnější. Čištění kluzkých, slizkých a poměrně malých plodnic může být nevděčný úkol; částečně nám pomůže speciální houbařský nůž se štětečkem a čisticími ozuby na hřbetu čepele. Někdo klouzky neloupe vůbec, povrch jen otře vlhkým hadříkem nebo houbičkou," radí mykolog Jaroslav Vanča.

Co sklouzky vkuchyni

Klouzky patří kchuťově atraktivním houbám, vkuchyni obzvláště vítaným a ceněným. Klouzek je dobře stravitelná houba, je vynikající ve všech běžných houbových pokrmech (smaženice, polévky, omáčky), výborně se doplňuje smasem, Lze ho přidávat do nádivek, leča i slaných koláčů. Jeho specifická „klouzavá“ konzistence ho přímo předurčuje do smetanového rizota. Špatně se suší, o to lépe se však hodí dooctového nálevu a jiných sladkokyselých nálevů. Ve směsi, třeba vklasické smaženici, je vhodné kombinovat je shoubami tvrdšími a suššími, např. sholubinkami. Klouzky obecný i sličný patří k nejchutnějším druhům klouzků, mají příjemnou chuť a jsou všestranně použitelné. Klouzek kravský se nejlépe se hodí do směsí, mladé plodnice jsou fantastické v octovém nálevu.

Klouzkové halušky

Kdo chce okusit něco originálnějšího, může si připravit klouzkové halušky podle Jaroslava Vanči: „Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a trochu na kostičky pokrájené prorostlé slaniny, stačí jen malé množství, ať nedominuje nad houbami!!! Restujeme dozlatova, pak přidáme na větší kousky pokrájené klouzky, kmín a bílý pepř. Podusíme do změknutí, přidáme sladkou smetanu na vaření, prohřejeme a sejmeme z plotýnky. Nakonec do omáčky rozdrobíme brynzu – už nevaříme! Osolíme podle chuti. Promícháme s horkými haluškami a na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany."

O houbách by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama