reklama

10 dobrých rad, jak pěstovat mrkev a petržel: Podzim je čas sklizně i výsevu

Lenka Valjentová
8. října 2020
Na podzim se kořenová zelenina sklízí, to asi není potřeba připomínat. Ovšem že bychom měli mrkev a hlavně petržel zároveň vysévat, to už za připomenutí stojí. Pádným důvodem je fakt, že mrkev a hlavně petržel klíčí pomalu a zkušenému zahrádkáři se občas při jejich pěstování nezadaří. Na klíčení petržele a mrkve má každý pěstitel svůj recept. Jeden zalévá, druhý nezalévá, další zakryje výsev netkanou textilií, jiný položí na vysetý řádek desku
reklama

Mrkev obecná(Daucus carota), ale zejména petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum) často neklíčí tak rychle, jak bychom si představovali. Příčinou jsou kumariny obsažené vsemenech. Tyto přírodní látky, když se uvolní do půdy, brání klíčení jiných druhů rostlin včetně plevelů. Rostlina si tím zajišťuje životní prostor pro růst a vývoj. Pro nás zahrádkáře to v praxi znamená, že záhonek spetrželí a mrkví nevyžaduje tolik odplevelování jako záhonky sousední. Kumariny se v procesu klíčení postupně ze semen odbourávají, což ale vyžaduje určitý čas, a proto nám tyhle kořenové zeleniny (je to typické hlavně pro petržel) nevyklíčí okamžitě ani vpřípadě, že je na jaře vysejeme za optimálních vlhkostních podmínek do dostatečně vyhřáté půdy. Petržel i mrkev dlouho klíčí a vdobě klíčení jsou citlivé na přísušky a škraloup na povrchu půdy. A právě podzimní výsev je dobrou alternativou setí jarního. Podobně můžeme postupovat i při pěstování petrželky, tedy petržele zahradní naťové hladkolisté a kadeřavé.

7 dobrých rad, jak a proč zasít mrkev a petrželna podzim

  1. Lepší vzejití, využití jarní vláhy a ranější sklizeň – to jsou zásadní profity podzimního výsevu mrkve obecné a petržele zahradní kořenové i naťové.
  2. Záhon uvolněný po sklizni letních zelenin (salátů, hrášku, fazolí, cibuli, česneku) si připravíme vprůběhu října. Zryjeme, rozdrtíme hroudy, uhrabeme a půdu necháme slehnout.
  3. S výsevem bychom neměli spěchat! Doporučujeme semínka vysévat až těsně před příchodem mrazů vlistopadu nebo i vprosinci podle aktuálního počasí, aby již semena letos nevyklíčila. Semena petržele a mrkve vzejdou až vpříštím roce na jaře vdobě, kdy bychom mohli půdu jen stěží připravit pro jarní výsevy.
  4. Mrkev a petržel vyséváme přímo na záhon. Jde o zeleniny druhé tratě, které potřebují záhon vydatně pohnojený rok či dva před výsadbou. Živiny během pěstování nedoplňujeme.
  5. Mrkev a petržel nepěstujeme nejméně dva, ideálně tři roky po sobě na stejném místě.
  6. Kořenová zelenina vyžaduje kvalitní hlinitopísčitou půdu sdostatkem humusu. Jak mrkev, tak petržel dobře rostou i v lehkých písčitých zeminách, když jim zajistíme dostatečnou závlahu. Na těžkých jílovitých nebo kamenitých půdách se jim dařit nebude.
  7. Semena vyséváme do řádků od sebe vzdálených 30 až 40 centimetrů. Po vzejití vyjednotíme rostliny na 4 až 7 centimetrů od sebe. Většinou platí, že čím déle necháváme kořenovou zeleninu na záhonu, tím více místa potřebuje.

Podzimní výsevy mrkve a petržele na hrůbcích

Podzimní výsevy je vhodné kombinovat svýsevem na hrůbcích. Kdo má na zahradě těžší půdy, má problémy s deformací kořenů mrkví a petržele. Příčinou je to, že se meristém kořenové špičky poškodí, když se dostane na nepropustné podloží nebo do půdní vrstvy snedostatkem kyslíku. Poškození růstového vrcholu vede kdeformaci a rozvětvení kořenu. A hrůbky v tomto případě většinou pomohou. Hrůbky vytvoříme přihrnutím zeminy do výšky přibližně 15 cm, široké mají být 50 až 60 centimetrů srovnou horní částí. Do připraveného hrůbku vysejeme dvojřádek petržele či mrkve. Kořeny obou plodin budou hezčí a vyrovnanější, výrazně snadněji se budou sklízet. Hrůbky si připravíme předem, ale semena vyséváme tak pozdě, jak to jen jde.

3 dobré rady, jak na zimu uskladnit mrkev a petržel

  1. Zdravé a nepoškozené kořeny mrkve a petržele uložíme do lísky nebo dřevěné bedýnky spískem či drcenou kůrou. Umístíme ji do tmavého a nevytápěného, tedy velmi chladného sklepa.
  2. Kořenovou zeleninu je možné nechat až do jara na záhonu. Uřežeme zelené natě a celý záhonek přikryjeme jemným pletivem, zakryjeme vrstvou suchého listí nebo slámy a dobře zatížíme.
  3. Mrkev a petržel se dobře suší. Očištěné kořeny nakrájíme na kolečka silná 4 až 5 mm a asi 5 minut povaříme. Ihned je zchladíme, scedíme a rozprostřeme na plech vyloženýpečicím papírem. Sušímevpootevřené troubě při 60–70 °C. Usušenou zeleninu vložíme do bavlněného či lněného pytlíku a necháme ještě doschnout na suchém a vzdušném místě. Pak přendáme do hermeticky uzavíratelné dózy. Samozřejmě můžeme použít sušičku na ovoce a zeleninu.

Doporučené odrůdy kořenové petržele pro podzimní výsevy

Petržel zahradní kořenová Orbis

Jedna z nejoblíbenějších českých odrůd kořenové petržele. Vyznačuje se velmi dobrým zdravotním stavem a vysokým výnosem. Hladký, středně dlouhý kořen je vyrovnaně bílý na povrchu i v dužině. Orbis má vysokou tmavě zelenou nať a můžeme jej s úspěchem pěstovat i na těžších půdách.

Petržel zahradní kořenová Atika

Raná odrůda se středně vysokou, tmavě zelenou natí, která se vyznačuje vyšší odolností vůči padlí. Kořeny jsou robustní, dlouhé, trojúhelníkového tvaru. Vzhledem k rychlosti růstu kořenů lze sklízet pro přímý konzum dříve než ostatní odrůdy. Je také dobře skladovatelná.

Doporučené odrůdy mrkve pro podzimní výsevy

Mrkev obecná Maxima F1

Extra velká, pozdní skladovatelná mrkev. Kónický kořen je dlouhý 25–30 cm. Odrůda vyniká vysokým výnosem a uniformitou, má vysoký obsah sušiny a zdravé nezelenající vrcholy. Inavzdory svojí velikosti má lahodnou a sladkou dužinu.

Mrkev obecná Jitka F1

Polopozdní a vyrovnaná karotka typu Berlikumer. Kořen je 18 až 22 cm dlouhý, mohutný, má válcovitý tvar a tupé zakončení. Odrůda je vhodná pro přímý konzum, skladování i zpracování. Při pozdějším sběru nepraská a dále dorůstá.

O pěstování zeleniny by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama