reklama

Recepty z jahod a rebarbory: Připravte si koláč, sirup i džem

Lenka Valjentová
4. června 2021
Výrazně nakyslá a osvěžující rebarbora skvěle ladí se sladkými a neodolatelně voňavými jahodami a spolu tvoří dokonalé spojení chutí. A nejen to – rebarbora a jahody nabízejí spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, společně podporují trávení, detoxikaci i sex. Na zahradě se sklízejí zhruba ve stejný čas, takže si kombinace atypické zeleniny a oblíbeného ovoce můžeme dosyta užít. Upečte si třeba jedinečný koláč nebo připravte pikantní džem a sirup.
reklama

Kyselá rebarbora

Rebarbora (reveň kadeřavá) je atypická zelenina s výrazně nakyslou chutí, jejíž mladé řapíky se připravují jako ovoce. Na zahradě patří k první úrodě, která se zpracovává nasladko. Rebarborová sezona trvá jen krátce, sklízí sejen vprvních týdnech růstu, zhruba do konce června, pak už obsahuje velké množství nežádoucí kyseliny šťavelové.

Rebarbora obsahuje mnoho vitaminů A, B a K, z minerálních látek hořčík, vápník, draslík, železo a mangan, spoustu vlákniny a flavonoidy. Rebarbora patří mezi nízkokalorické potraviny, podporuje vylučování vody z těla a pomáhá tělu zbavit se rychleji toxinů, stará se o pevné kosti, posiluje celkovou vitalitu i tvorbu krve. Zlepšuje kvalitu vlasů a kůže a blahodárně působí na činnost střev. Je ceněnýmafrodiziakem, lidově se říká, že po řízné chuti rebarbory je řízný sex.

Sladké jahody

Sladké a voňavé jahody začínají venku na zahradě dozrávat obvykle v červnu. Jahody jsou skvělým zdrojem vitaminů C, A, B, E, z minerálních látek draslíku, zinku, fosforu, hořčíku, síry a vápníku. Navíc obsahují organické kyseliny, flavonoidy, hodně vlákniny a velké množství vody (až 90 %).Jahody mají minimální kalorickou hodnotu.

Jahody pomáhají posilovat imunitu, jsou účinné při chorobách z nachlazení, mají pozitivní účinky na hubnutí,protože odvodňují a povzbuzují trávení, mají detoxikační účinek, podporují metabolismus, majípozitivní vliv při chudokrevnosti, revmatismu a dně, jsou dobré naposílení srdce, mají příznivý účinek natvorbu testosteronu,pomáhají intenzivnějšímu pocitu milostného vzrušení.

Rebarborový koláč s jahodami

Ingredience

  • 400 g špaldové mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 balíček Finesse citronové kůry
  • 70 ml javorového sirupu
  • 100 g změklého másla
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička Vanilkové pasty Dr. Oetker
  • 300 g jahod, očištěných a nakrájených na kousky
  • 500 g rebarbory, očištěné a nakrájené na kostky
  • 2 balíčky třtinového cukru citronového
  • tuk a mouka do formy

Příprava

Na těsto smícháme vmíse mouku smandlemi, sodou a citronovou kůrou. Přidáme sirup, máslo, olej a pastu a ručně vypracujeme dohladka. Asi 90 % těsta naneseme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy (ø 26 cm) a rovnoměrně přitlačíme ke dnu. Jahody a rebarboru naneseme na těsto. Na povrch nadrobíme zbylé těsto a posypeme citronovým cukrem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Před podáváním můžeme koláč zlehka poprášit moučkovým cukrem.

Sirup z jahod a rebarbory

Ingredience

  • 500 gramů očištěné a na kousky nakrájené rebarbory
  • 500 gramů očištěných jahod
  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody

Příprava

Rebarboru smícháme 1 lžící cukru, zalijeme 200 ml vody a asi 30 minut za občasného promíchání povaříme. Pak přidáme jahody a vaříme dalších asi 10 minut. Necháme vychladnout a pak rozmixujeme ponorným mixérem. Dáme na 24 hodin do ledničky. Vychlazenou směs jahod a rebarbory necháme prokapat přes síto. Zbylou vodu se zbylým cukrem svaříme (asi 20 minut). Do horkého sirupu přilijeme prokapanou směs a přivedeme k varu, asi 2 minuty povaříme a sejmeme. Přelijeme do lahví vypláchnutých vroucí vodou a uzavřeme víčkem. Sirup skladujeme v chladu a temnu.

Domácí limonáda

Osvěžující a zdravá je domácí limonáda. Do sklenice nalijeme sirup podle chuti (asi 50 cl) a zalijeme jemně perlivou vodou (200 ml) a přidáme led. Ozdobíme třeba jahodou, plátkem citronu a snítkou máty, fantazii se meze nekladou. Dospělí mohou vodu nahradit sektem.

Pikantníjahodový džem srebarborou

Ingredience

  • 2,5 kg zralých očištěných jahod
  • 700 g rebarbory pokrájené na půlcentimetrové kostičky
  • 700 g cukru, nejlépe třtinového
  • 30 g Ovocného pektinu Labeta (citrusový přírodní pektin na zavařování),
  • 1 lžička kyseliny citronové

Příprava

Ovoce vložíme do pětilitrového hrnce a pomalu zahříváme, přivedeme k varu, pomalu při mírné teplotě džem asi 45 minut vaříme. Pak přidáme asi 500 g cukru promíchaného s ovocným pektinem a za stálého míchání ho necháme ve směsi rozpustit. Povaříme dalších 3 až 5 minut. Přidáme zbylý cukr a kyselinu citronovou – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje houstnutí a udrží červenou barvu jahod. Džem rozdělíme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a otočím dnem vzhůru necháme vychladnout. Uchováváme v chladném a tmavém místě,ideální teplota je do 18° C.

Podívejte se také, jak na rebarboru. Mnoho tipů pro sezónní vaření najdete na našem Pinterestu:

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama