Jak udělat z vína lék? Zkuste to s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, levandulí či skořicí
Jak udělat z vína lék? Zkuste to s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, levandulí či skořicí Zdroj: iStock
Jak udělat z vína lék? Zkuste to s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, levandulí či skořicí Zdroj: iStock
Vínu bývají přisuzovány posilující a léčebné účinky, ovšem za předpokladu, že ho užíváme s mírou a v malých dávkách. Co zkusit podpořit jeho pozitivní vlastnosti léčivými bylinami a kořením a proměnit ho v léčivý nápoj? Však už středověcí bylinkáři věděli, že vyluhovat nebo macerovat byliny v alkoholu je nejlepší způsob, jak využít jejich účinné látky. Obvyklou doporučenou jednotlivou dávkou bylinného vína je 50 ml dvakrát až třikrát denně.
Na přípravu domácího bylinného a kořeněného vína si vybereme byliny a koření, které se svými léčivými účinky pro nás hodí a mohu nám prospět, nebo které příjemně voní a dělají nám dobře.
Obecně platí, že na láhev vína (750 ml) používáme 30 – 50 g bylin sušených a 60 – 100 g čerstvých. Ve víně je necháme macerovat tři dny až dva týdny. Scedíme přes kávový filtr.
Chystáme-li nálev či odvar, tak na 200 až 250 ml vína počítáme zhruba 1 lžičku čerstvých či poloviční množství sušených bylin. Zakryté necháme vyluhovat 3 až 15 minut. Můžeme osladit medem.
Skvělé je tymiánové posilující víno Zdroj: iStock
Tymiánové posilující víno s kořením
Ingredience
- 1 lahev kvalitního bílého, růžového nebo červeného vína
- 1 - 2 snítky tymiánu
- na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
- na špičku nože mletého badyánu
- 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 celá skořice
Příprava
Otevřeme lahev oblíbeného vína a trochu ho odlijeme. Přidáme tymián, skořici, badyán zázvor a muškátový oříšek. Bylinky můžeme předem omýt a nechat okapat na sítku. Lahev uzavřeme zátkou a necháme dva týdny stát na tmavém a chladném místě. Každý den protřepeme. Pak scedíme před kávový filtr. Uzavřeme.
Užívání
Na celkové posílení organismu vypijeme po večeři 50 ml čistého vína nebo smíchaného s vodou jako střik.
Mateřídouškové bílé víno zlepšuje náladu
Ingredience
- 50- 60 g čerstvé nebo asi 30 g sušené mateřídoušky
- 1 lahev kvalitního suchého bílého vína
Příprava
Do vína vložíme mateřídoušku, uzavřeme a necháme v chladu nejméně týden macerovat. Každý den protřepeme. Scedíme přes kávový filtr nebo pláténko. Skladujeme v lednici.
Užívání
Při špatné náladě, stresu a únavě vypijeme 50 ml mateřídouškového vína před jídlem dvakrát za den.
Rýmovníkové červené víno pomáhá při nachlazení
Ingredience
- 200 - 250 ml červeného vína
- ½ lžičky nasekaných lístků rýmovníku
Příprava
Nasekané lístky zalijeme teplým (nesmí se vařit!) červeným vínem a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Scedíme. Můžeme podle chuti osladit medem.
Užívání
Při chorobách z nachlazení vypijeme teplé až vlažné rýmovníkové víno po doušcích. Připravujeme vždy čerstvé.
Obecně platí, že na láhev vína (750 ml) používáme 30 50 g bylin sušených a 60 100 g čerstvých Zdroj: iStock
Obecně platí, že na láhev vína (750 ml) používáme 30 50 g bylin sušených a 60 100 g čerstvých Zdroj: iStock
Byliny a koření do vína
Pro přípravu domácích léčivých a kořeněných vín se hodí zejména:
- mařinka vonná (o léčivých účincích mařinky se dozvíte zde)
- rozmarýn lékařský (o léčivých účincích rozmarýnu se dozvíte zde)
- bazalka pravá (o léčivých účincích bazalky se dozvíte zde)
- meduňka lékařská (o léčivých účincích meduňky se dozvíte zde)
- pelyněk pravý (o léčivých účincích pelyňku se dozvíte zde)
- šalvěj lékařská (o léčivých účincích šalvěje se dozvíte zde)
- rýmovník (o léčivých účincích rýmovníku se dozvíte zde)
- levandule lékařská (o léčivých účincích levandule se dozvíte zde)
- heřmánek pravý (o léčivých účincích heřmánku se dozvíte zde)
- mateřídouška obecná (o léčivých účincích mateřídoušky se dozvíte zde)
- tymián obecný (o léčivých účincích tymiánu se dozvíte zde)
- majoránka zahradní (o léčivých účincích majoránky se dozvíte zde)
- devětsil lékařský (o léčivých účincích devětšilu se dozvíte zde)
- bez černý (o léčivých účincích čeného bezu se dozvíte zde)
- zázvor (o léčivých účincích zázvoru se dozvíte zde)
- skořice (o léčivých účincích skořice se dozvíte zde)
- hřebíček (o léčivých účincích hřebíčku se dozvíte zde)
- badyán (o léčivých účincích badyánnu se dozvíte zde)
- muškátový oříšek a květ (o léčivých účincích muškátu se dozvíte zde)