Udělejte si bylinné víno. Zkuste to s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, levandulí či skořicí
Udělejte si bylinné víno. Zkuste to s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, levandulí či skořicí Zdroj: iStock
Vínu bývají přisuzovány blahodárné účinky, ovšem za předpokladu, že ho užíváme s mírou a v malých dávkách. Co zkusit podpořit jeho pozitivní vlastnosti léčivými bylinami a kořením a proměnit ho v léčivý nápoj? Použít můžete tymián, zázvor, rýmovník, mařinku, levanduli nebo skořici, zázvor, badyán i muškátový oříšek.
Na přípravu domácího bylinného a kořeněného vína si vybereme byliny a koření, které se svými léčivými účinky pro nás hodí a mohu nám prospět nebo které příjemně voní a dělají nám dobře.
„Už středověcí léčitelé věděli, že vyluhovat nebo macerovat byliny v alkoholu je nejlepší způsob, jak využít jejich účinné látky. Obecně platí, že na láhev vína (750 ml) používáme 30–50 g bylin sušených a 60–100 g čerstvých. Ve víně je necháme macerovat tři dny až dva týdny. Scedíme přes kávový filtr. Chystáme-li z vína nálev či odvar, tak na 200 až 250 ml vína počítáme zhruba 1 lžičku čerstvých či poloviční množství sušených bylin. Zakryté necháme vyluhovat 3 až 15 minut. Můžeme osladit medem,“ radí bylinkář Martin Kolár.
- Obvyklou doporučenou jednotlivou dávkou bylinného vína je 50 ml dvakrát až třikrát denně.
Tymiánové posilující víno s kořením
Ingredience
- 1 lahev kvalitního bílého, růžového nebo červeného vína
- 1–2 snítky tymiánu
- na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
- na špičku nože mletého badyánu
- 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 celá skořice
Příprava
Otevřeme lahev oblíbeného vína a trochu ho odlijeme. Přidáme tymián, skořici, badyán, zázvor a muškátový oříšek. Bylinky můžeme předem omýt a nechat okapat na sítku. Lahev uzavřeme zátkou a necháme dva týdny stát na tmavém a chladném místě. Každý den protřepeme. Pak scedíme před kávový filtr. Uzavřeme.
Užívání
„Na celkové posílení organismu v sychravým dnech vypijeme po večeři 50 ml čistého vína nebo smíchaného s vodou jako střik,“ doporučuje bylinkář.
Mateřídouškové bílé víno proti stresu
Ingredience
- 50- 60 g čerstvé nebo asi 30 g sušené mateřídoušky
- 1 lahev kvalitního suchého bílého vína
Příprava
Do vína vložíme mateřídoušku, uzavřeme a necháme v chladu nejméně týden macerovat. Každý den protřepeme. Scedíme přes kávový filtr nebo pláténko. Skladujeme v lednici.
Užívání
Při špatné náladě, stresu a únavě vypijeme 50 ml mateřídouškového vína před jídlem dvakrát za den.
Rýmovníkové červené víno pomáhá při nachlazení
Ingredience
Příprava
Nasekané lístky zalijeme teplým (nesmí se vařit!) červeným vínem a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Scedíme. Podle chuti osladíme medem.
Užívání
„Na zmírnění příznaků chorob z nachlazení pijeme teplé až vlažné rýmovníkové víno po doušcích. Připravujeme vždy čerstvé,“ doporučuje M. Kolár.
Obecně platí, že na láhev vína (750 ml) používáme 30 až 50 g bylin sušených a 60 až 100 g čerstvých Zdroj: iStock
Bylinky a koření do vína
Pro přípravu domácích bylinných a kořeněných vín se hodí zejména:
- mařinka vonná (o léčivých účincích mařinky se dozvíte zde)
- rozmarýn lékařský (o léčivých účincích rozmarýnu se dozvíte zde)
- bazalka pravá (o léčivých účincích bazalky se dozvíte zde)
- meduňka lékařská (o léčivých účincích meduňky se dozvíte zde)
- pelyněk pravý (o léčivých účincích pelyňku se dozvíte zde)
- šalvěj lékařská (o léčivých účincích šalvěje se dozvíte zde)
- rýmovník (o léčivých účincích rýmovníku se dozvíte zde)
- levandule lékařská (o léčivých účincích levandule se dozvíte zde)
- heřmánek pravý (o léčivých účincích heřmánku se dozvíte zde)
- mateřídouška obecná (o léčivých účincích mateřídoušky se dozvíte zde)
- tymián obecný (o léčivých účincích tymiánu se dozvíte zde)
- majoránka zahradní (o léčivých účincích majoránky se dozvíte zde)
- devětsil lékařský (o léčivých účincích devětšilu se dozvíte zde)
- bez černý (o léčivých účincích čeného bezu se dozvíte zde)
- zázvor (o léčivých účincích zázvoru se dozvíte zde)
- skořice (o léčivých účincích skořice se dozvíte zde)
- hřebíček (o léčivých účincích hřebíčku se dozvíte zde)
- badyán (o léčivých účincích badyánu se dozvíte zde)
- muškátový oříšek (o léčivých účincích muškátu se dozvíte zde)
Zdroj: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz