návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak udělat z vína lék? Zkuste to s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, mateřídouškou, levandulí nebo skořicí

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 08.08.2021
Jak proměnit víno v lék? Zkuste to třeba s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, mateřídouškou nebo skořicí
Autor: iStock Jak proměnit víno v lék? Zkuste to třeba s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, mateřídouškou nebo skořicí
Vínu bývají přisuzovány posilující a léčebné účinky, ovšem za předpokladu, že ho užíváme s mírou a v malých dávkách. Co zkusit podpořit jeho pozitivní vlastnosti léčivými bylinami a kořením a proměnit ho v léčivý nápoj? Však už středověcí bylinkáři věděli, že vyluhovat nebo macerovat byliny v alkoholu je nejlepší způsob, jak využít jejich účinné látky. Obvyklou doporučenou jednotlivou dávkou bylinného vína je 50 ml dvakrát až třikrát denně. Poradíme vám, které byliny a koření se do vína nejvíc hodí a taky pro vás máme tři osvědčené recepty: červené rýmovníkové víno při nachlazení, bílé mateřídouškové pro dobrou náladu a posilují víno se zázvorem, tymiánem a muškátovým oříškem a badyánem. Na zdraví!

reklama

Na přípravu domácího bylinného a kořeněného vína si vybereme byliny a koření, které se svými léčivými účinky pro nás hodí a mohu nám prospět, nebo které příjemně voní a dělají nám dobře.

Obecně platí, že na láhev vína (750 ml) používáme 30 – 50 g bylin sušených a 60 – 100 g čerstvých. Ve víně je necháme macerovat jeden až dva týdny. Scedíme přes kávový filtr.

Chystáme-li nálev či odvar, tak na 200 až 250 ml vína počítáme zhruba 1 lžičku čerstvých či poloviční množství sušených bylin. Zakryté necháme vyluhovat 3 až 15 minut. Můžeme osladit medem.

Na přípravu domácího bylinného a kořeněného vína si vybereme byliny a koření, které se svými léčivými účinky pro nás hodí  a mohu nám prospět, nebo které příjemně voní, jako třeba tymián
Autor: iStock Na přípravu domácího bylinného a kořeněného vína si vybereme byliny a koření, které se svými léčivými účinky pro nás hodí a mohu nám prospět, nebo které příjemně voní, jako třeba tymián

Tymiánové posilující víno s kořením

Ingredience

  • 1 lahev kvalitního bílého, růžového nebo červeného vína
  • 1 - 2 snítky tymiánu
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
  • na špičku nože mletého badyánu
  • 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 celá skořice

Příprava

Otevřeme lahev oblíbeného vína a trochu ho odlijeme. Přidáme tymián, skořici, badyán zázvor a muškátový oříšek. Bylinky můžeme předem omýt a nechat okapat na sítku. Lahev uzavřeme zátkou a necháme dva týdny stát na tmavém a chladném místě. Každý den protřepeme. Pak scedíme před kávový filtr. Uzavřeme.

Užívání

Na celkové posílení organismu vypijeme po večeři 50 ml čistého vína nebo smíchaného s vodou jako střik.

TYMIÁN

TYMIÁN: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí chleba

Zázvor

ZÁZVOR: Návod, jak si doma vypěstovat nekonečnou zásobu

Mateřídouškové bílé víno zlepšuje náladu

Ingredience

  • 50- 60 g čerstvé nebo asi 30 g sušené mateřídoušky
  • 1 lahev kvalitního suchého bílého vína

Příprava

Do vína vložíme mateřídoušku, uzavřeme a necháme v chladu nejméně týden macerovat.

Každý den protřepeme. Scedíme přes kávový filtr nebo pláténko. Skladujeme v lednici.

Užívání

Při špatné náladě, stresu a únavě vypijeme 50 ml mateřídouškového vína před jídlem dvakrát za den.

Mateřísoušku od června do září zdobí nachově fialové až růžové kvítky

MATEŘÍDOUŠKA: Jak pěstovat bylinu proti nespavosti a použít ji jako koření

Nedejte podzimní rýmě šanci!

TIP: Zasaďte si do květináče rýmovník, na podzim vás zachrání od nachlazení

Rýmovníkové červené víno pomáhá při nachlazení

Ingredience

  • 200 - 250 ml červeného vína
  • ½ lžičky nasekaných lístků rýmovníku

Příprava

Nasekané lístky zalijeme teplým (nesmí se vařit!) červeným vínem a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Scedíme. Můžeme podle chuti osladit medem.

Užívání

Při chorobách z nachlazení vypijeme teplé až vlažné rýmovníkové víno po doušcích. Připravujeme vždy čerstvé.

Jak proměnit víno v lék? Udělejte z něj bylinné víno. Obecně platí, že na láhev vína (750 ml) používáme 30 – 50 g bylin sušených a 60 – 100 g čerstvých
Autor: iStock Jak proměnit víno v lék? Udělejte z něj bylinné víno. Obecně platí, že na láhev vína (750 ml) používáme 30 – 50 g bylin sušených a 60 – 100 g čerstvých

Byliny a koření do vína

Pro přípravu domácích léčivých a kořeněných vín se hodí zejména:

Mohlo by vás ještě zajímat:

Devětsil léčí devět nemocí. Udělejte si sirup proti kašli, obklady na oteklé klouby nebo středověké víno devíti sil

Devětsil léčí devět nemocí. Udělejte si sirup proti kašli, obklady na oteklé klouby či víno devíti sil

Hořký pelyněk je nejlepší přírodní lék na trávení

Hořký pelyněk je nejlepší přírodní lék na špatné trávení. Připravte si čaj i pelyňkové víno

Mařinka je jedinečná bylinka. Objevte kouzlo mařinkového májového vína

Mařinka vonná bojuje s úzkostí a mírní křeče. Udělejte si májové mařinkové víno

Jak vyrobit domácí tinkturu z léčivých bylin

Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Jak vyrobit domácí tinkturu z léčivých bylin

Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Jak udělat domácí bylinkový ocet

Jak udělat domácí bylinkový ocet? Postupujte podle snadného návodu

Návod na domácí masážní olej z máty, levandule, růží, třezalky a dalších léčivých bylin

Návod na domácí masážní olej z levandule, máty, růže, heřmánku a dalších bylin

Jak naložit léčivé byliny a koření do medu? Zkuste to třeba s levandulí

Jak naložit léčivé byliny a koření do medu. Zkuste to s lípou, levandulí nebo růží

reklama

Článek je zařazen v: víno lék , víno , bylinné víno , víno byliny , víno koření , rýmovníkové víno , mateřídouškové víno , tymiánové víno , víno zdraví

reklama

Přečtěte si také