Vánoce

28. prosince 2023 07:00

Lenka Valjentová

Co zabírá na zkažený žaludek. Vsaďte na bylinky a namíchejte si směs na žaludeční čaj či likér

Vánoční svátky a konec roku jsou ve znamení dobrého jídla a pití. Pokud to s bramborovým salátem, řízky či sladkostmi a chlebíčky přeháníme, obvykle nás dostihnou nepříjemné zažívací potíže. Naštěstí v přírodě existuje dost léčivých rostlin, které podporují trávení a pomohou dát zkažený žaludek zase do pořádku. Zkuste žaludeční čaj nebo likér.

Přiznejme si, že jen málokdo odolá nástrahám bohatého vánočního stolu. Dopřáváme si co hrdlo ráčí a nějaká dietní doporučení nám bývají ukradená. Kromě následných výčitek svědomí nás mohou pořádně potrápit zažívací potíže. Počínaje zkaženým žaludkem přes pocity na zvracení po nafouklé břicho. Když to jednou přeženeme, nic moc se neděje. A pokud se přejídání nestane pravidlem, pomůžou bylinky.

NENECHTE SI UJÍT:  Nejlepší přírodní tipy, jak léčit kocovinu. Zkuste heřmánek, ostropestřec nebo rakytník

Jak napravit zkažený žaludek

„Jako první pomoc doporučuji vypít hořký čaj. Z bylin spolehlivě a rychle působí především zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea), která pomáhá při pálení žáhy, pocitu plnosti z jídla a nadýmání, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv. Jednu lžičku bylinky stačí přelít 250 ml vroucí vody, nechat 10 minut vyluhovat (čím déle, tím víc bude nálev hořčejší) a pak scedit. Správné trávení podporuje i prášek ze zeměžluče: usušenou bylinu rozdrtíme nebo umeleme, Užíváme před jídlem jednu lžičku ve velké sklenici vody,“ radí bylinkář Martin Kolár.

Méně známou žaludeční bylinkou je hořec žlutý (Gentiana lutea). Kořen hořce zlepšuje trávení, účinně pomáhá při poruchách žlučníku, jater, slinivky břišní, střev a snížené tvorbě žaludečních šťáv.

Na léčivý odvar zalijeme 1 lžičku sušeného kořene hořce žlutého asi 500 ml studené vody, přivedeme k varu a zhruba půl hodiny povaříme. Necháme částečně zchladnout a scedíme. Protože je čaj opravdu hodně hořký, osladíme si ho kapkou medu.

Co na podrážděný žaludek

„Existuje ještě  spousta dalších skvělých bylin, které pomohou napravit zkažený žaludek a pošramocené trávení. Například heřmánek pravý (Matricaria chamomilla), puškvorec obecný (Acorus calamus)bobkový list neboli vavřín vznešený (Laurus nobilis), pelyněk pravý (Artemisia absinthium) nebo zázvor lékařský (Zingiber officinale). Nejúčinnější jsou žaludeční bylinné čajové směsi (zkuste třeba můj recept na žaludeční čaj), oblíbené jsou domácí bylinné likéry, například generacemi prověřený svatojánský likér ze zelených ořechů nebo likér ze zeměžluče, puškvorce, jalovce, řebříčku, třezalky a pelyňku. Pomůže rovněž lahodný mátový čaj před jídlem nebo popíjení vody s citronem,“ uvádí bylinkář a dodává: „Na povánoční regeneraci trávení je vhodný extrakt z ostropestřece mariánského a dieta spočívající v omezení tučných jídel, alkoholu, rafinovaného cukru a kynutého pečiva.“

Žaludeční čaj

Ingredience

Příprava

Byliny smícháme, 2 lžičky směsi zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme zhruba  15 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

V případě žaludečních problémů pijeme vlažný čaj po doušcích během dne. Čaj pijeme jen při potížích, nedoporučuje se pravidelné používání. Nálev prospívá žaludečním šťávám a celkově dá trávení do pohody.

PŘEČTĚTE SI: Jak přežít Vánoce ve zdraví: 7 bylin a koření, která pomáhají s trávením

Žaludeční likér

Ingredience

Příprava

Byliny zalijeme alkoholem (musí být všechny pod hladinou)  a macerujeme 2 až 4  dny. Ve studené vodě rozpustíme cukr, necháme přejít varem a necháme vychladnout. Studený cukerný roztok přilijeme k bylinkám a necháme na teplém místě macerovat 30 – 40 dnů, občas protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr.

Užívání

Při žaludečních potížích si dáme 1 až 2 lžičky ve sklenici vody jednou až dvakrát za den.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, Léčíme se s přírodou (Rider´s Digest Výběr), Co jíst, když... (Jarmila Mandžuková)

Sdílejte článek

Přečtěte si také