reklama

Plevel jako zelenina i léčivka. Bršlice, žabinec a pěťour mají na jaře sílu!

Lenka Valjentová
6. dubna 2021
Plevel na zahradě je od časného jara trnem v oku a jeho likvidace je nikdy nekončící prací. Na druhou stranu mají mnohé z urputných plevelů zajímavé léčivé účinky, kterých si naštěstí naši předkové všimli a začali je využívat. Bršlice kozí noha, ptačinec žabinec a pěťour maloúborný jsou zákeřné plevele, ale z pohledu lidové medicíny to jsou nepříliš známé, ale o to účinnější léčivé rostliny, které pomáhají s kašlem, detoxem, imunitou i revmatismem.
reklama

Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je jedním z nejobávanějších, prakticky nevyhubitelných vytrvalých plevelů. Typické pro něj jsou dlouhé podzemní oddenky, lysá, hranatá lodyha, listy jednou až dvakrát trojčetné. Kvete od května drobnými bílými až narůžovělými květy. Zpohledu lidové medicíny je to nedoceněná, ale o to účinnější léčivá rostlina a mladé světlezelené lístky jsou vynikající šťavnatá zelenina.

Bršlice kozí noha sběr

Mladé lístky (bršličky) sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem, oddenek od dubna do září. Na rozdíl od oddenku, který se dá sušit, se listy používají čerstvé, mohou se zamrazit. Mladé, lesklé, světlezelené, sotva rozvinuté lístky bršlice jsou velice chutné a připomínajítak trochu karotku, celerovou nebo petrželovou nať. Chceme-li mít mladé šťavnaté lístky po ruce nejen na jaře, bršlici posekáme a za zhruba pět dnů můžeme bršličky sklízet. Matné, staré listy bršlice jsou již nahořklé a méně chutné.

Bršlice kozí noha je lék

Bršlice obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a tanin, na jaře velké množstvívitaminu C, karotenoidů, železa a manganu. Už ve středověku měla svémísto jako prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra, dříve se jí říkalo nemoc králů, protože byla způsobena nadměrným holdováním alkoholu a tučných jídel. Felčaři na postižené partiepřikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti.

  • Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a kyselých usazenin, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • Podporujelátkovou výměnu, pomáhá s detoxikací organismu a hubnutím.
  • Blahodárně působí napohyblivostkloubůa jejich regeneraci.
  • Uvolňuje křeče, zejména v oblasti břicha a napomáhá správné funkci střev.
  • Je vhodná jako podpůrný prostředek přiléčbě otoků a močových kaméncích.
  • Horké kašovité obklady z listů a oddenků jsou vynikající na bolavé klouby.
  • Rozdrcené čerstvé listy podporují hojení i kožních onemocnění.
  • Placky z rozmělněných listů bršlice se přikládají na bodnutí hmyzem.

Močopudný čaj zbršlice

Ingredience

  • 2 lžíce oddenku bršlice
  • 500 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 až 20 minut vyluhovat. Pak scedíme. Nalijeme do termosky.

Užívání

Popíjíme po doušcích během dne. Kúra nesmí přesáhnout 10 dnů, pak si dáme minimálně stejně dlouhou pauzu a ještě jednou můžeme zopakovat, dlouhodobé užívání se nedoporučuje.

Bršlice kozí noha je delikatesa

Mladé lesklé bršličky jsou výborné pro přípravu salátů, polévek, luštěninových pokrmů, nádivek, omelet a různých zapečených pokrmů i jako špenát kmasu. Delikatesní jsou na čerstvém chlebu s máslem nebo sádlem, v tvarohové pomazánce nebo osmažené v olivovém oleji. Před použitím listů, zvláště velkých a matných starších se doporučuje stáhnout z nich opatrně pokožku, jsou pak jemnější.

Jarní špenát s bršlicí

Ingredience

  • 2 hrsti mladých lístků bršlice
  • 4hrsti čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • máslo nebo olej
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce smetany
  • česnek podle chuti

Příprava

Bršlici a špenát nakrájíme, krátce spaříme horkou vodou a necháme okapat. Na tuku orestujeme nahrubo nasekanou cibuli, přidáme bršlici a špenát, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Nakonec přidáme lisovaný česnek podle chuti.

Ptačinec žabinec

Ptačinec prostřední(Stellaria media), lidově zvanýptačinec žabinec nebo jen žabinec je všudypřítomný, nesmírně urputný, tudíž nenáviděný plevel, který roste všude. Má tendenci se spíše plazit, lodyhu pokrývají chloupky,malé zelené lístky mají vejčitý tvar, kvete drobnými bílými kvítky.

Ptačinec žabinec sběr

Zžabince sbíráme hlavně na jaře celou nať, nejlépe horníchasi 10 cm, později se otrhávají jen lístky, protože časem lodyha ztuhne. Nejkřehčí je nať před rozkvětem. Čerstvě natrhaný ptačinec žabinec chutí připomíná mladý hrášek či mladou kukuřici .Nedá se moc dobře sušit, užívá se čerstvá rostlina, ptačinec žabinec můžeme zamrazit.

Ptačinec žabinec je lék

Bylina obsahuje mj. tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, vitaminy A, C a E, draslík, hořčík adalší zdraví prospěšné látky.

  • Ptačinec žabinec má silné detoxikační, protirevmatické a močopudné účinky.
  • Na pročištění organismu a nastartování přirozené obranyschopnosti imunity se doporučuje užívat jednu lžičkačerstvé šťávy (připravíme ji vodšťavňovači nebo nať rozmixujeme) třikrát až čtyřikrát denně před jídlem po dobu dvou týdnů.
  • Působí dobře naodkašlávání, výborně rozpouští hleny (dříve se používala při onemocnění TBC).
  • Používá se při léčbě nejrůznějších kožních chorob (lupénka,atopický ekzémy,akné).
  • Zmírňuje revmatické potíže.
  • Je vynikající jako obklad na zanícenou kůži, bolavé klouby asvaly.

Čaj proti kašli z ptačince žabince

Ingredience

  • hrst čerstvé natě ptačince
  • 500 ml vody
  • 1 až 2 lžičky medu

Příprava

Bylinku zalijeme studenou vodou, necháme asi 5 minut stát, pak pomalu přivedeme skoro k varu – nevaříme, hned sejmeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak scedíme. Osladíme medem podle chuti. Nalijeme do termosky.

Užívání

Toto množství pijeme po doušcíchpo dobu sedmidní. Výborně rozpouští hleny a pomáhá s odkašláváním.

Ptačinec žabinec je delikatesa

Čerstvě natrhanélístky žabince až nečekané dobře chutnají. Přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.

Jarní žabincovápomazánka

Ingredience

Příprava

Lučinu nebo žervé smícháme se změklým máslem, přidáme nasekanou cibulku, ochutíme solí a mletým černým pepřem, nakonec vmícháme nasekanou nať ptačince a medvědího česneku.

Pěťour

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je jeden znejhorších jednoletých plevelů, jeho záludnost spočívá vtéměř nepřetržitém množení. Kolem 50 cm vysoká rostlina s mírně chlupatou lodyhou, vejčitými, jemně špičatými listy kvete drobnými květy podobnými sedmikrásce. Kvete od od jara až do zámrazu.

Pěťour sběr

Kvetoucí nať sbíráme od dubna do října, nejlépe ale hned na jaře, to je nejúčinnější. Na zimu si můžeme pěťour nasušit, většinou se používá jako tinktura. Když kvetoucí nať pečlivě rozžvýkáme a vysajeme z ní šťávu, doplníme tělu vitamin C. Chutná podobně jako špenát.

Pěťour je lék

Pěťour maloúbornýobsahujezejména flavonoidy, bílkoviny, pryskyřičné látky, saponiny a vitamin C.

  • Je považovaný za univerzální léčivku s hlavně antioxidačními, protizánětlivými, detoxikačními a dezinfekčními a kardiovaskulární účinky.
  • Osvědčil se při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti.
  • Přirozeně posiluje imunitu.
  • Využívá se jako lék při horečce, chřipce a nachlazení
  • Účinně pomáhá při detoxikaciorganismu, zažívacích problémech, zrychluje metabolismus.
  • Kašovité obklady z čerstvé kvetoucínatě působí protirevmaticky, pomáhají mírnit bolest kloubů.
  • Je neocenitelný při kožních chorobách (lupénce, vředech a ekzému ) a paradentóze

Léčivý čaj na posílení imunity

Ingredience

  • 1 lžička sušené nebo 1 lžíce čersvé natě pěťouru maloúborného
  • 250 ml vody

Příprava

Bylinu zalijeme studenou vodou, přivedeme varu a povaříme 2 až 3 minuty v zakrytém hrnci, sejmeme a necháme zchladnout na vhodnou teplotu k pití. Scedíme.

Užívání

Čaj pijeme dvakrát denně při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti.

Pěťour je delikatesa

Při vaření se využívají mladé listy a výhonky. Dají se zpracovat podobně jako špenát nebo se přidávají dozeleninových salátů či jako zelené koření do polévek a omáček.

Mohlo by vás ještě zajimat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama