Zázračné plody aronie aneb černé jeřabiny v akci proti nachlazení, stresu, únavě i stárnutí
Podzimní příroda nabízí spoustu příležitostí na sběr léčivých plodů počínaje vlašskými ořechy, šípky, jeřabinami, trnkami, rakytníkem a konče hlohyněmi. Neměli bychom zapomenout ani na plody černého jeřábu (Aronia melanocarpa) neboli temnoplodce černého.

Aronie neboli černé jeřabiny 2 Zdroj: iStock
Jak pěstovat aronii
Černý jeřáb je nenáročný opadavý keř či menší stromek, často se pěstuje jako jedlýživý plot. Aronie dorůstá výšky zhruba dvou metrů a na zahradě jimůže mít každý. Nedaří se jípouzev příliš těžkých jílovitých nebo písčitých půdách. Pro plné dozrání plodů je vhodné keře aronie vysazovat na světlých a slunečných místech. Zbytečně keř nezastřihujeme, nejvíce totiž plodí na konci větví.

Aronie neboli černé jeřabiny 3 Zdroj: iStock
Účinky aronie
Aronie je všestranná léčivá rostlina, která nás pomáhá udržet v dobré kondici. „Plody mají vysoký obsah flavonoidů, vitaminů A, K, C a E, jódu či antokyanů, vysoce účinných bioaktivních látek. Černé jeřabiny tak přirozeně pomáhají posilovat naši obranyschopnost proti virům a bakteriím, preventivně působí proti chřipce a nachlazení,“ říká o léčivých účincích aronie bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Pozitivně ovlivňují krevní oběh, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu vkrvi, zpevňují cévy, hrají důležitou roli vprevenci srdečního infarktu, chrání organismus před arteriosklerózou a chorobamisouvisejícími srostoucím věkem, jako jsoudiabetes,Alzheimerova choroba,revmatismusči artritida. Aronie je bohatá na přírodní jód, díky čemuž dokáže regulovat štítnou žlázu oběma směry. Také významně posiluje nervovou soustavu a psychiku, bojuje proti stresu a vyčerpání.Doporučuji v tomto případě kombinovat aroniis borůvkami, černým rybízem a rakytníkem řešetlákovým.“ Černé jeřabiny mají blahodárné účinky i na oči, regenerují oční sítnici při dlouhé práci s počítačem.
Sklizeň aronie
Plody černého jeřábu, černé malvice velikosti hrachu často s matně voskovým povrchem, rostou vhroznech. Mají specifickou sladkokyselou až mírně téměřtrpce svíravou chuť a sbírají se od září do listopadu v plné zralosti; po prvních mrazících je jejich chuť méně tříslovitá. Plody vydrží dlouho na stromě zralé, aniž by se kazily, takže je můžeme sklízet postupně a konzumovat čerstvé.

Aronie neboli černé jeřabiny 4 Zdroj: iStock
Připravují se znich tinktury, šťávy a sirupy, likéry, džemy či vína. Černé jeřabiny se suší v sušičce anebo otevřené troubě do teploty 50 °C. Černé jeřabiny se dají také dobře zamrazit.
Aronie za syrova
Čerstvé černé jeřabiny rozmačkané s trochou medu nebo zjemněné zakysanou smetanou jsou pochoutkou i lékem v jednom.

Aronie neboli černé jeřabiny 5 Zdroj: iStock
Recepty z aronie
Čaj ze sušených plodů aronie
Ingredience
- 1 vrchovatá lžíce sušených plodů aronie
- 500 ml studené převařené vody
Postup
Sušené černé jeřabiny zalijeme vodu, zakryjeme a necháme macerovat8 až 12 hodin. Potom můžeme scedit (nabobtnalé plody aronie můžeme rozmixovat s vodou nebo mlékem a vypít zvlášť) nebo černé jeřabiny nechat v čaji.
Užívání
Čaj popíjíme během dne pro zlepšení krevního oběhu, posílení cév a na zvýšení imunity vpodzimním období, kdy řádí choroby znachlazení.
Domácí tinktura z aronie
Ingredience
- 1 díl čerstvých zralých plodů aronie
- 3 díly vodky nebo slivovice
Postup
Černé jeřabiny (můžeme trochu podrtit) zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme nejméně tři týdny při pokojové teplotě. Každý druhý den směsí protřepeme. Potom scedíme a přelijeme do uzavíratelných lahviček.
Užívání
Užíváme po 15–20 kapkách, maximálně třikrát denně. Přípravek pomáhá při diabetu, posiluje pružnost cév a hlavně funguje jako prevence chorob z nachlazení.

Aronie neboli černé jeřabiny 6 Zdroj: iStock
Pečený džem z aronie
Ingredience
- 1 kg očištěných plodů aronie
- 500 g cukru
Postup
Černé jeřabiny naskládáme do pekáče a zasypeme cukrem. V troubě předehřáté na asi 70 ˚C je pomalu pečeme, dokud nepustí šťávu. Často je opatrně promícháme. Jsou-li příliš suché, podlijme je troškou vody (max. 200 ml), aby se nepřipálily. Jakmile pustí šťávu, naplníme směsí sklenice, uzavřeme a ještě sterilizujeme asi 15 minut při teplotě 90 °C. Džem jíme hlavně vchřipkovém období na posílení imunity.
Likér z černých jeřabin
Ingredience
- 1 kg očistných čerstvých černých jeřabin
- 1 l vodky nebo domácí pálenky
- 1 kg cukru
- 1 l vody
Postup
Aronie dáme do skleněně lahve, zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme macerovat dva až tři týdny v chladu. Každý den důkladně protřepeme. Pak svaříme vodu s cukrem a vychladlý cukerný roztok nalijeme k jeřabinám. Zakryjeme a necháme stát další dva týdny, opět každý den promícháme. Potom likér scedíme do láhví a skladujeme v chladu.
Užívání
Užíváme jako lék proti stresu a vyčerpání ráno nebo večer, dáme si vždy před jídlem panáčka.

Aronie neboli černé jeřabiny 7 Zdroj: iStock
Sirup z aronie zastudena
Ingredience
- 2 kg očištěných plodů aronie
- 80 g kyseliny citronové nebo čerstvě vymačkané šťáva ze 4 větších citronů
- 2–3 kg cukru
Postup
Černé jeřabiny vložíme do čtyřlitrovélahve. Přidáme kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu a zalijte vodou až po hrdlo. Zakryjeme utěrkou a necháme v chladu macerovat nejméně 36 a nejvíce 42 hodin. Pak propasírujeme, plody vymačkáme. Šťávu odměříme – do 1 litru šťávy vmícháme 1 kg cukru. Za občasného promíchání necháme cukr úplně rozpustit. To může trvat zhruba dvě hodiny. Hotovýsirup zčerných jeřabinpřelijeme do lahví a uchováme v lednici.
Užívání
Užíváme v čase zvýšeného výskytu chorob z nachlazení 1 lžíci sirupu ve sklenici vody třikrát denně. Sirup je výborný do čaje a limonád.