reklama

Zázračné plody aronie aneb černé jeřabiny v akci proti nachlazení, stresu, únavě i stárnutí

Lenka Valjentová
8. října 2021
Podzim je časem sklizně plodů dobrých, krásných i léčivých – a takové jsou taky plody aronie neboli černé jeřabiny, které patří k malým zázrakům domácí medicíny. Jak by ne, když tyhle drobné černé kuličky pomáhají například s vysokým krevním tlakem, cholesterolem, stresem i únavou, zpomalují stárnutí a hlavně bojují s chorobami z nachlazení. Můžeme si na nich pochutnat třeba s kapkou medu, připravit si čaj nebo sirup zastudena.
reklama

Podzimní příroda nabízí spoustu příležitostí na sběr léčivých plodů počínaje vlašskými ořechy, šípky, jeřabinami, trnkami, rakytníkem a konče hlohyněmi. Neměli bychom zapomenout ani na plody černého jeřábu (Aronia melanocarpa) neboli temnoplodce černého.

Jak pěstovat aronii

Černý jeřáb je nenáročný opadavý keř či menší stromek, často se pěstuje jako jedlýživý plot. Aronie dorůstá výšky zhruba dvou metrů a na zahradě jimůže mít každý. Nedaří se jípouzev příliš těžkých jílovitých nebo písčitých půdách. Pro plné dozrání plodů je vhodné keře aronie vysazovat na světlých a slunečných místech. Zbytečně keř nezastřihujeme, nejvíce totiž plodí na konci větví.

Účinky aronie

Aronie je všestranná léčivá rostlina, která nás pomáhá udržet v dobré kondici. „Plody mají vysoký obsah flavonoidů, vitaminů A, K, C a E, jódu či antokyanů, vysoce účinných bioaktivních látek. Černé jeřabiny tak přirozeně pomáhají posilovat naši obranyschopnost proti virům a bakteriím, preventivně působí proti chřipce a nachlazení,“ říká o léčivých účincích aronie bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Pozitivně ovlivňují krevní oběh, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu vkrvi, zpevňují cévy, hrají důležitou roli vprevenci srdečního infarktu, chrání organismus před arteriosklerózou a chorobamisouvisejícími srostoucím věkem, jako jsoudiabetes,Alzheimerova choroba,revmatismusči artritida. Aronie je bohatá na přírodní jód, díky čemuž dokáže regulovat štítnou žlázu oběma směry. Také významně posiluje nervovou soustavu a psychiku, bojuje proti stresu a vyčerpání.Doporučuji v tomto případě kombinovat aroniis borůvkami, černým rybízem a rakytníkem řešetlákovým.“ Černé jeřabiny mají blahodárné účinky i na oči, regenerují oční sítnici při dlouhé práci s počítačem.

Sklizeň aronie

Plody černého jeřábu, černé malvice velikosti hrachu často s matně voskovým povrchem, rostou vhroznech. Mají specifickou sladkokyselou až mírně téměřtrpce svíravou chuť a sbírají se od září do listopadu v plné zralosti; po prvních mrazících je jejich chuť méně tříslovitá. Plody vydrží dlouho na stromě zralé, aniž by se kazily, takže je můžeme sklízet postupně a konzumovat čerstvé.

Připravují se znich tinktury, šťávy a sirupy, likéry, džemy či vína. Černé jeřabiny se suší v sušičce anebo otevřené troubě do teploty 50 °C. Černé jeřabiny se dají také dobře zamrazit.

Aronie za syrova

Čerstvé černé jeřabiny rozmačkané s trochou medu nebo zjemněné zakysanou smetanou jsou pochoutkou i lékem v jednom.

Recepty z aronie

Čaj ze sušených plodů aronie

Ingredience

  • 1 vrchovatá lžíce sušených plodů aronie
  • 500 ml studené převařené vody

Postup

Sušené černé jeřabiny zalijeme vodu, zakryjeme a necháme macerovat8 až 12 hodin. Potom můžeme scedit (nabobtnalé plody aronie můžeme rozmixovat s vodou nebo mlékem a vypít zvlášť) nebo černé jeřabiny nechat v čaji.

Užívání

Čaj popíjíme během dne pro zlepšení krevního oběhu, posílení cév a na zvýšení imunity vpodzimním období, kdy řádí choroby znachlazení.

Domácí tinktura z aronie

Ingredience

  • 1 díl čerstvých zralých plodů aronie
  • 3 díly vodky nebo slivovice

Postup

Černé jeřabiny (můžeme trochu podrtit) zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme nejméně tři týdny při pokojové teplotě. Každý druhý den směsí protřepeme. Potom scedíme a přelijeme do uzavíratelných lahviček.

Užívání

Užíváme po 15–20 kapkách, maximálně třikrát denně. Přípravek pomáhá při diabetu, posiluje pružnost cév a hlavně funguje jako prevence chorob z nachlazení.

Pečený džem z aronie

Ingredience

  • 1 kg očištěných plodů aronie
  • 500 g cukru

Postup

Černé jeřabiny naskládáme do pekáče a zasypeme cukrem. V troubě předehřáté na asi 70 ˚C je pomalu pečeme, dokud nepustí šťávu. Často je opatrně promícháme. Jsou-li příliš suché, podlijme je troškou vody (max. 200 ml), aby se nepřipálily. Jakmile pustí šťávu, naplníme směsí sklenice, uzavřeme a ještě sterilizujeme asi 15 minut při teplotě 90 °C. Džem jíme hlavně vchřipkovém období na posílení imunity.

Likér z černých jeřabin

Ingredience

  • 1 kg očistných čerstvých černých jeřabin
  • 1 l vodky nebo domácí pálenky
  • 1 kg cukru
  • 1 l vody

Postup

Aronie dáme do skleněně lahve, zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme macerovat dva až tři týdny v chladu. Každý den důkladně protřepeme. Pak svaříme vodu s cukrem a vychladlý cukerný roztok nalijeme k jeřabinám. Zakryjeme a necháme stát další dva týdny, opět každý den promícháme. Potom likér scedíme do láhví a skladujeme v chladu.

Užívání

Užíváme jako lék proti stresu a vyčerpání ráno nebo večer, dáme si vždy před jídlem panáčka.

Sirup z aronie zastudena

Ingredience

  • 2 kg očištěných plodů aronie
  • 80 g kyseliny citronové nebo čerstvě vymačkané šťáva ze 4 větších citronů
  • 2–3 kg cukru

Postup

Černé jeřabiny vložíme do čtyřlitrovélahve. Přidáme kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu a zalijte vodou až po hrdlo. Zakryjeme utěrkou a necháme v chladu macerovat nejméně 36 a nejvíce 42 hodin. Pak propasírujeme, plody vymačkáme. Šťávu odměříme – do 1 litru šťávy vmícháme 1 kg cukru. Za občasného promíchání necháme cukr úplně rozpustit. To může trvat zhruba dvě hodiny. Hotovýsirup zčerných jeřabinpřelijeme do lahví a uchováme v lednici.

Užívání

Užíváme v čase zvýšeného výskytu chorob z nachlazení 1 lžíci sirupu ve sklenici vody třikrát denně. Sirup je výborný do čaje a limonád.

O podzimních léčivých plodech by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama