reklama

7 nejlepších domácích sirupů proti kašli a rýmě z rýmovníku, česneku či tymiánu

Lenka Valjentová
26. ledna 2021
Přírodní léky proti kašli, rýmě, chřipce a nachlazení jsou pořád v kurzu. Doporučujeme domácí léčivé sirupy z rostlin, které běžně pěstujeme na zahradě, na balkoně i doma na parapetu nebo si je můžeme nasbírat ve volné přírodě. A navíc je jejich příprava jednoduchá i levná a většinu uděláme jak z čerstvých, tak i sušených bylin. Máme pro vás 7 účinných domácích sirupů z rýmovníku, česneku, černého bezu, divizny, mateřídoušky, meduňky a tymiánu.
reklama

1. Rýmovníkový sirup

Rýmovník(Plectranthus)se v poslednéch letech stal velmi populární bylinkou, kterou si běžně pěstujeme doma. V chřipkovém období je skvělý jako prevence, uvolňuje nosní dutiny a mírní kašel. Když budeme doma pěstovat rýmovník, tak na rýmu a kašel můžeme zapomenout!

Ingredience

  • 30 větších lístků rýmovníku
  • 1 velkýbio citron
  • 1 kg cukru

Příprava

Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Do kastrolu naskládáme lístky rýmovníku a kolečka citronu, zalijeme vroucí vodou tak, aby citron i rýmovník byly těsně pod hladinou. Zakryjeme a necháme přes noc vyluhovat. Potom scedíme, lístky rýmovníku scitronem důkladně vymačkáme, do nálevu nasypeme cukra pomalu vaříme do sirupové konzistence.Ještě horký sirup nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Uchováváme vledničce.

Užívání

Rýmovníkový sirup užíváme třikrát denně po 1 lžičce, jako prevence stačí 1 lžička denně. Můžete je přidávat i do čaje.

2. Meduňkový sirup

Meduňkalékařská (Melissa officinalis) je osvědčená bylinka na nervy, dokáže zklidnit a uvolnit napětí, pomáhá tak i při kašli, rýmě a bolesti v krku a hlavy. Navíc díky zázvoru bude mít sirup nejen pořádný říz, ale získá další cenné silice a minerály.

Ingredience

  • 250 až 300 g čerstvých lístků meduňky (můžeme namíchat s mátouv poměru 2 : 1)
  • 150 g strouhaného zázvoru
  • šťáva zjednoho pomeranče
  • 1 Cukr na sirupy

Příprava

Lístky meduňky (nebo meduňky a máty) vložíme do 500 ml vlažné převařené vody. Přidáme zázvor a pomerančovou šťávu a cukr na sirupy. Přikryjeme pokličkou a necháme nejméně 24 hodin vchladničce macerovat. Sirup scedíme a asi 4 minuty povaříme. Naplníme do lahví či sklenic, zavíčkujeme a položíme půl hodiny naležato. Pak dáme na studené a tmavé místo.

Užívání

Při kašli a rýmě se doporučuje 1 lžička třikrát denně.

3. Česnekový sirup s medem

Česnek kuchyňský (Allium sativum)je významným antioxidantem a přírodním antibiotikem. Přispívá knormální funkci dýchacího systému, kposílení imunity i kduševní pohodě. Společně smedem se používá jako prevence i lék při nachlazení a chřipce.

Ingredience

  • 8 až 10 stroužků česneku
  • 200 ml jablečného octa
  • 200 g medu

Příprava

Vylisujeme nebo rozetřeme česnek a dobře ho promícháme s jablečným octem a medem. Směs přendáme do skleněné uzavíratelné nádoby a necháme v ledničce 6–7 dní. Směs každý den vařečkou promícháme.

Užívání

Vpřípadě onemocnění užíváme ráno nalačno: 1–2 lžičky sirupu rozmícháme ve 250 neperlivé vody. Česnekový sirup nikdy nepijeme neředěný!!!! Jako prevence se osvědčila jedna sklenka jednou za týden.

4. Mateřídouškový sirup

Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum)má příznivé účinky hlavně při nachlazení.Skvěle pomáhá při suchém kašli a také při chřipce, kterou provází úporný kašel.

Ingredience

  • mateřídouška
  • cukr krystal

Příprava

Nať mateřídoušky opláchneme a ještě vlhkou ji vkládáme scukrem do zavařovací sklenice – vrstva byliny, vrstva cukru. Každou vrstvu stlačíme. Končí se vrstvou cukru. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na slunné místo a necháme 3–5 týdnů.Pak scedíme, šťávu z byliny dobře vymačkáme. Přidáme asi 200 ml studené vody, protřepeme a odpařujeme, tekutina se nikdy nesmí vařit, jen probublávat do potřebné konzistence.

Užívání

Užívejte při kašli a nachlazení 1 lžičku třikrát denně.

5. Diviznový sirup

Divizna velkokvětá(Verbascum densiflorum)usnadňuje odkašlávání a mírní dráždivý kašel. Je účinným pomocníkem při nemocech znachlazení, které jsou spojeny s kašlem, rýmou, záněty v ústech nebo při suchých zánětech horních cest dýchacích. Dobrý domácí lék pro posílení imunity.

Ingredience

Příprava

Květy z divizny sbíráme průběžně každý den. Do široké sklenice nasypeme vrstvu žlutých květů a zasypeme vrstvou cukru. Zakryjeme utěrkou a dáme na chladné a tmavé místo. Druhý den proslazenou diviznu promícháme vařečkou, přisypeme nové čerstvé květy, zasypeme novou vrstvou cukru, zakryjeme. Takto postupujeme, až je sklenice úplně plná. Pak necháme stát tři dny v temnu a chladu zakryté utěrkou. Dvakrát až třikrát opatrně promícháme. Pak přecedíme dvakrát přes plátno nebo kávový filtr, abychom se zbavili chloupků z divizny. Sirup přelijeme do čistých suchých lahviček a dobře uzavřeme. Skladujeme v lednici.

Užívání

Sirup užíváme třikrát denně 1 lžičku. Můžeme si ho dát i do nápoje. Dospělítřikrát denně jednu lžíci, děti jednu lžičku.

6. Bezový sirup se zázvorem

Bez černý (Sambucus nigra) a hlavně bezový květ je prvotřídním lékem na všechnynemoci z nachlazení a při chřipce. Má silné potopudné a močopudné účinky, čistí zahleněné průdušky. Jako přírodní antioxidant přispívá kpřirozené obranyschopnosti těla akudržení normální funkce dýchacího systému.

Ingredience

Příprava

Květy černého bezu namočíme do 500 ml vlažné převařené vody. Přidáme nakrájený zázvor a na plátky nakrájené citrony. Nakonec vmícháme cukr na sirup. Přikryjeme pokličkou a necháme 24–36 hodin vchladničce macerovat. Sirup scedíme a potom asi 5 minut povaříme. Naplníme do lahví, uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut položíme naležato.

Užívání

Buď ho pijeme ředěný s vodou nebo čajem v poměru 1 díl sirupu : 10 dílů tekutiny nebo třikrát denně 1 lžíci, děti 1 lžičku.

7. Tymiánový sirup s medem

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je výborným dezinfekčním prostředkem při nemocech z nachlazení, při zánětech dýchacích cest, působí léčivě při astmatu, bronchitidě, suchém, dráždivém, záchvatovitém i černém kašli. Usnadňuje vykašlávání a podporuje tvorbu hlenů, a tak mírní a zkracuje dobu suchého a dráždivého kašle.

Ingredience

Příprava

Nejprve svaříme 250 ml vody s cukrem, přidáme tymián, zakryjeme a necháme vyluhovat do druhého dne. Potom scedíme, dosladíme medem a přelijeme do skleněné lahvičky, kterou uložíme v chladu.

Užívání

Užívá se třikrát až pětkrát denně, děti po 1 lžičce, dospělí po 1 lžíci.

O léčivých rostlinách by vás mohlo taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama