Co s natvrdo vařenými vejci po Velikonocích? Udělejte si vajíčkové hody
Co s natvrdo vařenými vejci? Zkuste udělat vajíčkový salát, vaječnou tlačenku nebo pomazánku Zdroj: iStock
Receptů, jak smysluplně zužitkovat natvrdo uvařená vykoledovaná vejce, je spousta. Například vaječná tlačenka, vajíčkový salát nebo pomazánka představují skvělý způsob. Jsou to pokrmy nenáročné na přípravu, výborně chutnají i dobře vypadají. Je jen na vás, který z našich receptů vyzkoušíte. Vaječné hody si můžete udělat kdykoli, nejen o Velikonocích.
Vejce je takový malý zázrak pod skořápkou. Skvělý způsob, jak tělu dodat bílkoviny a spoustu dalších prospěšných látek. Vejce jsou symbolem Velikonoc a většina Čechů stále drží tradici barvení vajec a následné koledy. Po Velikonočním pondělí se nám tak může sejít až několik desítek vajec natvrdo. Vařená vejce podle odborníků vydrží v chladu bez poškození zhruba týden, a tak s konzumací vajec z pomlázky nemusíme pospíchat. Připravte si vaječné hody!
NENECHTE SI UJÍT: Jak poznat čerstvá vejce a proč je skladovat špičkou dolů? Naše tipy se hodí nejen na Velikonoce
Vajíčková pomazánka s ředkvičkami
Ingredience
- 10 vajec uvařených natvrdo
- 1 červená cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru nebo 2 jarní cibulky
- svazek ředkviček včetně listů
- 400 g bílého jogurtu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Příprava
Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na malé kousky pak nakrájíme celer nebo jarní cibulku, ředkvičky a červenou cibuli. Vše promícháme přidáme jogurt, hořčici, osolíme a opepříme. Nakonec vybereme pár svěžích ředkvičkových listů, nadrobno je nasekáme a přidáme do salátu. Podáváme s čerstvým pečivem.
Vajíčkový salát se šlehačkou
Ingredience
- 10 vajec uvařených natvrdo
- 1cibule
- 2–3 sladkokyselé okurky
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 2 kyselé okurky
- 3–4lžíce majonézy
- 1lžíce ušlehané šlehačky
Postup
Vejce oloupeme a nakrájíme na střední kousky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme a smícháme s vejci a na kostičky nakrájenými okurkami. Osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme majonézu a hořčici, nakonec přidáme šlehačku. Vajíčkový salát podáváme vychlazený s pečivem.
Vaječná tlačenka se zeleninou
Ingredience
- 1 sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu (330 g)
- 3 zarovnané lžíce želatiny v prášku nebo 3 plátky želatiny v plátcích
- 75 ml nálevu po okapání zeleniny
- 4–5 natvrdo vařených vajec
- 1 menší cibule
- 250 ml tatarské omáčky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžíce octa
Příprava
Na sítku necháme okapat zeleninu, nálev zachytíme. Želatinu necháme podle návodu na obale nabobtnat v 75 ml nálevu ze zeleniny. Zeleninu spolu s vejci a cibulí nakrájíme na velmi malé kousky. Smícháme s tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme. Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme octem. Tekutou směs nalijeme do formy na biskupský chlebíček vyložené potravinářskou fólií a necháme v chladničce minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout. Ztuhlou tlačenku vyklopíme, stáhneme fólii a nakrájíme, podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.
Vaječná tlačenka s kopřivami, medvědím česnekem a špenátem
-
Ingredience
- 20 g másla
- 1 jarní cibulka
- 4 stroužky česneku
- 150 g čerstvého listového špenátu
- 150 g medvědího česneku
- 150 g mladých kopřiv
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky
- 400 ml smetany na vaření
- sůl
- mletý černý pepř
- 150 g tvarohového sýru (typ cottage)
- 5 vajec uvařených natvrdo
Příprava
- Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek. Přidáme listový špenát, medvědí česnek a spařené mladé kopřivy. Poměr kopřiv, špenátu a medvědího česneku můžeme libovolně měnit, použít lze taky jen jednu bylinu. Necháme krátce povařit.
- Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky necháme nabobtnat v 70 ml smetany na vaření asi 10 minut. Zbylou smetanu v kastrůlku zahřejeme (nevaříme!!!), přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahříváme (opět nesmíme vařit) až do úplného rozpuštění želatiny. Do ještě teplé směsi metličkou vmícháme tvarohový sýr a pečlivě prošleháme. Osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme byliny.
- Formu na srnčí hřbet vyložíme mikrotenovou fólií. Polovinu želatinové směs nalijeme do formy. Na směs položíme celá vejce do řady a zalijeme je zbylou želatinovou směsí. Tlačenku dáme na 2 až 3 hodiny do ledničky. Ztuhlou tlačenku vyklopíme z formy, odstraníme mikrotenovou fólii a podáváme s opečnými tousty nebo jiným pečivem.
INSPIRUJTE SE: Retro vajíčkový salát podle norem z roku 1976
Bylinky do tlačenky
Do vaječné tlačenky na jaře přidáváme čerstvé bylinky a zeleninu, kromě nasekané a spařené mladé kopřivy, špenátu a medvědího česneku, se určitě vyplatí vyzkoušet například pažitku, šťovík, řeřichu, česnekovou pažitku, kerblík, či petrželku hladkolistou i kudrnku.
- Z planých bylin se do vaječných pokrmů hodí hlavně popenec, mladé lístky pampelišky, bršlice kozí nohy nebo květy sedmikrásky a fialky.
Zdroje: Akademie kvality, fresh.iprima.cz