reklama

Co s natvrdo vařenými vejci? Zkuste udělat vajíčkový salát, vaječnou tlačenku nebo pomazánku

Lenka Valjentová
Aktualizováno: 18. dubna 2022 Aktualizováno
Receptů, jak smysluplně zužitkovat natvrdo uvařená vejce, je spousta. Například vaječná tlačenka, vajíčkový salát nebo pomazánka představují skvělý způsob. Jsou to pokrmy nenáročné na přípravu, výborně chutnají i dobře vypadají. Je jen na vás, který z našich receptů vyzkoušíte. Vaječnou tlačenku, salát a pomazánku si samozřejmě můžete udělat kdykoli, nejen o Velikonocích.
reklama

Vaječná pomazánka s jogurtem a ředkvičkami

Ingredience

Postup

Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na malé kousky pak nakrájíme celer nebo jarní cibulku, ředkvičky a červenou cibuli. Vše promícháme přidáme jogurt, hořčici, osolíme a opepříme. Nakonec vybereme pár svěžích ředkvičkových listů, nadrobno je nasekáme a přidáme do salátu. Podáváme s čerstvým pečivem.

Vajíčkový salát se šlehačkou

Ingredience

  • 10 vajec uvařených natvrdo
  • 1cibule
  • 2–3 sladkokyselé okurky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 kyselé okurky
  • 3–4lžíce majonézy
  • 1lžíce ušlehané šlehačky

Postup

Vejce oloupeme a nakrájíme na střední kousky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme a smícháme s vejci a na kostičky nakrájenými okurkami. Osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme majonézu a hořčici, nakonec přidáme šlehačku. Vajíčkový salát podáváme vychlazený s pečivem.

Vaječná tlačenka se zeleninou

Ingredience

  • 1 sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu (330 g)
  • 3 zarovnané lžíce želatiny v prášku nebo 3 plátky želatiny v plátcích Dr.Oetker
  • 75 ml nálevu po okapání zeleniny
  • 4–5 natvrdo vařených vajec
  • 1 menší cibule
  • 250 ml tatarské omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce octa

Postup

Na sítku necháme okapat zeleninu, nálev zachytíme. Želatinu necháme podle návodu na obale nabobtnat v 75 ml nálevu ze zeleniny. Zeleninu spolu s vejci a cibulí nakrájíme na velmi malé kousky. Smícháme s tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme. Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme octem. Tekutou směs nalijeme do formy na biskupský chlebíček vyložené potravinářskou fólií a necháme v chladničce minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout. Ztuhlou tlačenku vyklopíme, stáhneme fólii a nakrájíme, podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.

Vaječná tlačenka s kopřivami, medvědím česnekem a špenátem

  • Ingredience

  • 20 g másla
  • 1 jarní cibulka
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g čerstvého listového špenátu
  • 150 g medvědího česneku
  • 150 g mladých kopřiv
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker
  • 400 ml smetany na vaření
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 150 g tvarohového sýru (typcottage)
  • 5 vajec uvařených natvrdo

Postup

  1. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek. Přidáme listový špenát, medvědí česnek a spařené mladé kopřivy. Poměr kopřiv, špenátu a medvědího česneku můžeme libovolně měnit, použít lze taky jen jednu bylinu. Necháme krátce povařit.
  2. Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky necháme nabobtnat v 70 ml smetany na vaření asi 10 minut. Zbylou smetanu v kastrůlku zahřejeme (nevaříme!!!), přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahříváme (opět nesmíme vařit) až do úplného rozpuštění želatiny. Do ještě teplé směsi metličkou vmícháme tvarohový sýr a pečlivě prošleháme. Osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme byliny.
  3. Formu na srnčí hřbet vyložíme mikrotenovou fólií. Polovinu želatinové směs nalijeme do formy. Na směs položíme celá vejce do řady a zalijeme je zbylou želatinovou směsí. Tlačenku dáme na 2 až 3 hodiny do ledničky. Ztuhlou tlačenku vyklopíme z formy, odstraníme mikrotenovou fólii a podáváme s opečnými tousty nebo jiným pečivem.

Byliny do tlačenky

Do vaječné tlačenky na jaře přidáváme čerstvé bylinky a zeleninu, kromě nasekané a spařené mladé kopřivy, špenátu a medvědího česneku, se určitě vyplatí vyzkoušet například pažitku, šťovík, řeřichu, česnekovou pažitku, kerblík, petrželku hladkolistou i kudrnku, z planých bylin popenec, mladé lístky pampelišky, bršlice kozí nohy nebo květy sedmikrásky a fialky.

Kdy budou Velikonoce v roce 2023, zjistíte zde.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama