Co s natvrdo vařenými vejci? Zkuste udělat vajíčkový salát, vaječnou tlačenku nebo pomazánku

Receptů, jak smysluplně zužitkovat natvrdo uvařená vejce, je spousta. Například vaječná tlačenka, vajíčkový salát nebo pomazánka představují skvělý způsob. Jsou to pokrmy nenáročné na přípravu, výborně chutnají i dobře vypadají. Je jen na vás, který z našich receptů vyzkoušíte. Vaječnou tlačenku, salát a pomazánku si samozřejmě můžete udělat kdykoli, nejen o Velikonocích.

Vaječná pomazánka s jogurtem a ředkvičkami

Ingredience

Postup

Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na malé kousky pak nakrájíme celer nebo jarní cibulku, ředkvičky a červenou cibuli. Vše promícháme přidáme jogurt, hořčici, osolíme a opepříme. Nakonec vybereme pár svěžích ředkvičkových listů, nadrobno je nasekáme a přidáme do salátu. Podáváme s čerstvým pečivem.

Vajíčkový salát se šlehačkou

Ingredience

  • 10 vajec uvařených natvrdo
  • 1cibule
  • 2–3 sladkokyselé okurky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 kyselé okurky
  • 3–4lžíce majonézy
  • 1lžíce ušlehané šlehačky

Postup

Vejce oloupeme a nakrájíme na střední kousky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme a smícháme s vejci a na kostičky nakrájenými okurkami. Osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme majonézu a hořčici, nakonec přidáme šlehačku. Vajíčkový salát podáváme vychlazený s pečivem.

Vaječná tlačenka se zeleninou

Ingredience

  • 1 sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu (330 g)
  • 3 zarovnané lžíce želatiny v prášku nebo 3 plátky želatiny v plátcích Dr.Oetker
  • 75 ml nálevu po okapání zeleniny
  • 4–5 natvrdo vařených vajec
  • 1 menší cibule
  • 250 ml tatarské omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce octa

Postup

Na sítku necháme okapat zeleninu, nálev zachytíme. Želatinu necháme podle návodu na obale nabobtnat v 75 ml nálevu ze zeleniny. Zeleninu spolu s vejci a cibulí nakrájíme na velmi malé kousky. Smícháme s tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme. Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme octem. Tekutou směs nalijeme do formy na biskupský chlebíček vyložené potravinářskou fólií a necháme v chladničce minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout. Ztuhlou tlačenku vyklopíme, stáhneme fólii a nakrájíme, podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.

Vaječná tlačenka s kopřivami, medvědím česnekem a špenátem

  • Ingredience

  • 20 g másla
  • 1 jarní cibulka
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g čerstvého listového špenátu
  • 150 g medvědího česneku
  • 150 g mladých kopřiv
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker
  • 400 ml smetany na vaření
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 150 g tvarohového sýru (typcottage)
  • 5 vajec uvařených natvrdo

Postup

  1. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek. Přidáme listový špenát, medvědí česnek a spařené mladé kopřivy. Poměr kopřiv, špenátu a medvědího česneku můžeme libovolně měnit, použít lze taky jen jednu bylinu. Necháme krátce povařit.
  2. Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky necháme nabobtnat v 70 ml smetany na vaření asi 10 minut. Zbylou smetanu v kastrůlku zahřejeme (nevaříme!!!), přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahříváme (opět nesmíme vařit) až do úplného rozpuštění želatiny. Do ještě teplé směsi metličkou vmícháme tvarohový sýr a pečlivě prošleháme. Osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme byliny.
  3. Formu na srnčí hřbet vyložíme mikrotenovou fólií. Polovinu želatinové směs nalijeme do formy. Na směs položíme celá vejce do řady a zalijeme je zbylou želatinovou směsí. Tlačenku dáme na 2 až 3 hodiny do ledničky. Ztuhlou tlačenku vyklopíme z formy, odstraníme mikrotenovou fólii a podáváme s opečnými tousty nebo jiným pečivem.

Byliny do tlačenky

Do vaječné tlačenky na jaře přidáváme čerstvé bylinky a zeleninu, kromě nasekané a spařené mladé kopřivy, špenátu a medvědího česneku, se určitě vyplatí vyzkoušet například pažitku, šťovík, řeřichu, česnekovou pažitku, kerblík, petrželku hladkolistou i kudrnku, z planých bylin popenec, mladé lístky pampelišky, bršlice kozí nohy nebo květy sedmikrásky a fialky.


Přečtěte si také