návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami je stará dobrá klasika

Lenka Valjentová , Aktualizováno: 17.08.2021
Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami je stará dobrá klasika
Autor: archiv Receptyschuti Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami je stará dobrá klasika
Letos Velikonoce opět oslavíme bez tradičního koledování, ale to neznamená, že si nemůžeme dopřát obvyklé velikonoční dobroty. Právě naopak! Jednou z starých dobrých klasických českých velikonočních specialit je velikonoční nádivka, která má mnoho místních názvů a v každém kraji i vesnici se připravuje trochu jinak. Dříve byla první opravdu výživné a syté jídlo po čtyřicetidenním půstu, a tak v ní nesměly chybět maso, vejce a něco jarního zeleného. Zkusíte náš recept?

reklama

Na Bílou sobotu, kdy končí dlouhá postní doba, velí tradice připravit velikonoční nádivku. Má mnoho krajových názvů, známe ji například jako hlavičku, hlavničku, sekanici, sekaninu, zlatou, jarní nebo velikonoční buchtu. Také dva na vlas stejné recepty bychom asi hledali marně, často se liší i dost podstatně, ovšem jedno mají všechny nádivky společné: musí v ní být hodně masa (uzené, vařené vepřové, telecí atd.) a čerstvé byliny, které jsou právě na jaře plné chutí, zdraví a síly.

Na Bílou sobotu, kdy končí dlouhá postní doba, velí tradice připravit velikonoční nádivku
Autor: archiv Receptyschuti Na Bílou sobotu, kdy končí dlouhá postní doba, velí tradice připravit velikonoční nádivku

Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami

Ingredience

Příprava 

Uzené maso povaříme a nakrájíme na kostky (můžeme použít i moravské uzené v konzervě). Kopřivy přelijeme vroucí vodou, scedíme, zchladíme ledovou vodou, znovu scedíme a necháme okapat. Pak byliny pokrájíme. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem (nebo vývarem z masa). Žloutky přidáme k rohlíkům, stejně tak maso, na špičku nože muškátového oříšku a spařené kopřivy.

Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami: ingredience
Autor: archiv Receptyschuti Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami: ingredience

Postup

Hmotu propracujeme nejlépe ručně. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujeme sníh. Teprve teď případně nádivku opatrně osolíme, protože rohlíky i uzené jsou samy o sobě slané. Hmotu vyklopíme do pekáče vymaštěného máslem a rovnoměrně rozhrneme do stran.

Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami: postup
Autor: archiv Receptyschuti Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami: postup

Pečení 

Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 45 minut dozlatova a aby se na povrchu vytvořila kůrčička. Asi v polovině pečení dáme na povrch nádivky několik kousků másla.

Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami: pečení
Autor: archiv Receptyschuti Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami: pečení

Byliny do velikonoční nádivky

Naše babičky dávaly do nádivky, když už byly čerstvé mladé kopřivy, popenec, sedmikrásky, pampelišky, petrklíče, bršlici kozí nohu, hluchavka nachová, medvědí česnek nebo ptačinec žabinec, a když byly Velikonoce brzy, tak si musely vystačit s bylinami, co si pěstovaly za oknem. Dobrá zpráva je, že do nádivky můžeme v podstatě zamíchat takřka cokoliv zeleného, třeba petrželku hladkolistou nebo kudrnku, špenát, pažitku,bazalku, šťovík nebo česnekovou pažitku.

Jak pěstovat bylinky, které můžete použít (nejen) do velikonoční nádivky? Mrkněte do článků:

Popenec obecný, dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) roste jako plevel takřka všude

Popenec milovaly už naše babičky. Poradí si s únavou a hodí se do velikonoční nádivky

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu

V březnu sbíráme první jarní byliny. Kopřiva, sedmikráska, popenec i plicník se hodí každému

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat tvarohovou pomazánku

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku

Jak vypěstovat a sníst: Česnek medvědí

Vypěstujte si medvědí česnek a udělejte z něj domácí pesto

PETRŽELKA HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

PETRŽEL HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

KADEŘAVÁ PETRŽEL: Jak pěstovat dekorativní bylinu nejen na zdobení chlebíčků

PETRŽEL KADEŘAVÁ: Jak pěstovat bylinu nejen na zdobení chlebíčků a udělat pesto

reklama

Článek je zařazen v: Velikonoce , české Velikonoce , recept velikonoční nádivka , kopřiva , byliny , bílá sobota , nádivka s uzeným

reklama

Přečtěte si také