Staročeská velikonoční nádivka: Nesmí v ní chybět maso, vejce a jarní bylinky
Jednou z klasických českých jarních specialit je velikonoční nádivka, která má mnoho místních názvů, známe ji například jako hlavičku a zlatou buchtu. Kdysi byla na Bílou sobotu prvním sytým jídlem po čtyřicetidenním půstu, a tak v ní nesmělo chybět maso, vejce a jarní bylinky. Zkuste tradiční staročeský recept.
Na Bílou sobotu, kdy končí dlouhá postní doba, velí tradice připravit velikonoční nádivku. Má mnoho krajových názvů, nejčastěji se téhle jarní pochoutce říká hlavička, ale taky hlavnička, sekanice, sekanina, zlatá jarní nebo velikonoční buchta.
Také dva na vlas stejné recepty bychom asi hledali marně, často se liší i dost podstatně. Ovšem jedno mají všechny naše velikonoční nádivky společné: musí v ní být maso, jarní byliny a vejce.
Jak udělat dobrou velikonoční nádivku
- Pečená velikonoční nádivka neboli hlavička se původně připravovala z telecí hlavy, později přibyly i další druhy masa včetně uzeného a vnitřností.
- Důležitou součástí byly a jsou čerstvé byliny, které jsou právě na jaře plné chutí, zdraví a léčivé síly.
- Vejce jako jeden z nejdůležitějších symbolů Velikonoc, a to v pojetí křesťanském i pohanském, nemůže v nádivce chybět. Symbolizuje zrození a nový život, koloběh života a smrti, znovuzrození.
Na Bílou sobotu, kdy končí dlouhá postní doba, velí tradice připravit velikonoční nádivku. Má mnoho krajových názvů, nejčastěji se téhle jarní pochoutce říká hlavička, ale taky hlavnička, sekanice, sekanina, zlatá jarní nebo velikonoční buchta. Zdroj: iStock
Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami
Co patří do velikonoční nádivky
- 8 starších rohlíků
- 8 vajec
- 450 g uzeného masa
- 200 ml mléka
- asi 200 g mladých kopřiv
- máslo nebo sádlo na pečení
- muškátový oříšek
- sůl
Jak se dělá velikonoční nádivka
- Uzené maso povaříme a nakrájíme na kostky. Kopřivy přelijeme vroucí vodou, scedíme, zchladíme ledovou vodou, znovu scedíme a necháme okapat. Pak byliny pokrájíme.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem (nebo vývarem z masa).
- Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
- Žloutky přidáme k rohlíkům, stejně tak maso, na špičku nože muškátového oříšku a spařené kopřivy.
- Hmotu propracujeme nejlépe ručně. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujeme sníh. Teprve teď případně nádivku opatrně osolíme, protože rohlíky i uzené jsou samy o sobě slané.
- Hmotu vyklopíme do pekáče vymaštěného máslem a rovnoměrně rozhrneme do stran.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 45 minut dozlatova a aby se na povrchu vytvořila kůrčička. Asi v polovině pečení dáme na povrch nádivky několik kousků másla.
Bylinky do velikonoční nádivky
Naše babičky dávaly do nádivky, když už byly, čerstvé mladé kopřivy, popenec, sedmikrásky, pampelišky, petrklíče, bršlici kozí nohu, hluchavku nachovou, portulák (šrucha zelná), medvědí česnek nebo ptačinec žabinec. A když byly Velikonoce hodně brzy, tak si musely vystačit s bylinami, co si pěstovaly za oknem.
Dobrá zpráva je, že do nádivky můžeme zamíchat takřka cokoliv zeleného, třeba petrželku hladkolistou nebo kudrnku, špenát, kerblík, kozlíček polníček, pažitku, bazalku, šťovík, nebo dokonce i česnekovou pažitku.
Zdroje: Český lidový a církevní rok (Alena Vondrušková), ceskevelikonoce.cz