Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami je stará dobrá klasika

Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami je stará dobrá klasika Zdroj: archiv Receptyschuti

Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami je stará dobrá klasika Zdroj: archiv Receptyschuti
Na Bílou sobotu, kdy končí dlouhá postní doba, velí tradice připravit velikonoční nádivku. Má mnoho krajových názvů, známe ji například jako hlavičku, hlavničku, sekanici, sekaninu, zlatou, jarní nebo velikonoční buchtu.
Také dva na vlas stejné recepty bychom asi hledali marně, často se liší i dost podstatně, ovšem jedno mají všechny naše velikonoční nádivky společné: musí v ní být hodně masa (uzené, vařené vepřové, telecí atd.) a čerstvé byliny, které jsou právě na jaře plné chutí, zdraví a síly.

Velikonoční nádivku známe například taky jako hlavičku, hlavničku, sekanici, sekaninu, zlatou, jarní nebo velikonoční buchtu. Zdroj: archiv Receptyschuti

Velikonoční nádivku známe například taky jako hlavičku, hlavničku, sekanici, sekaninu, zlatou, jarní nebo velikonoční buchtu. Zdroj: archiv Receptyschuti
Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami
Ingredience
- 8 starších rohlíků
- 8 vajec
- 450 g uzeného masa
- 200 ml mléka
- asi 200 g mladých kopřiv
- máslo nebo sádlo na pečení
- muškátový oříšek
- sůl
Příprava
Uzené maso povaříme a nakrájíme na kostky. Kopřivy přelijeme vroucí vodou, scedíme, zchladíme ledovou vodou, znovu scedíme a necháme okapat. Pak byliny pokrájíme. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem (nebo vývarem z masa). Žloutky přidáme k rohlíkům, stejně tak maso, na špičku nože muškátového oříšku a spařené kopřivy.

Ingredience: na velikonoční nádivku Zdroj: archiv Receptyschuti
Postup
Hmotu propracujeme nejlépe ručně. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujeme sníh. Teprve teď případně nádivku opatrně osolíme, protože rohlíky i uzené jsou samy o sobě slané. Hmotu vyklopíme do pekáče vymaštěného máslem a rovnoměrně rozhrneme do stran.

Velikonoční nádivka: Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem nebo vývarem z masa. Zdroj: archiv Receptyschuti

Velikonoční nádivka: Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem nebo vývarem z masa. Zdroj: archiv Receptyschuti
Pečení
Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 45 minut dozlatova a aby se na povrchu vytvořila kůrčička. Asi v polovině pečení dáme na povrch nádivky několik kousků másla.

Velikonoční nádivka: Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujeme do nádivky sníh. Zdroj: archiv Receptyschuti

Velikonoční nádivka: Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujeme do nádivky sníh. Zdroj: archiv Receptyschuti
Byliny do velikonoční nádivky
Naše babičky dávaly do nádivky, když už byly čerstvé mladé kopřivy, popenec, sedmikrásky, pampelišky, petrklíče, bršlici kozí nohu, hluchavka nachová, portulák, medvědí česnek nebo ptačinec žabinec, a když byly Velikonoce brzy, tak si musely vystačit s bylinami, co si pěstovaly za oknem. Dobrá zpráva je, že do nádivky můžeme v podstatě zamíchat takřka cokoliv zeleného, třeba petrželku hladkolistou nebo kudrnku, špenát, kerblík, pažitku, bazalku, šťovík nebo česnekovou pažitku.
Kdy budou Velikonoce v roce 2022, zjistíte zde.
Jak pěstovat bylinky, které můžete použít (nejen) do velikonoční nádivky? Mrkněte do článků: