reklama

Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami je stará dobrá klasika

Lenka Valjentová
11. dubna 2020
Jednou ze starých dobrých klasických českých jarních specialit je velikonoční nádivka, která má mnoho místních názvů, známe ji například jako hlavičku, hlavničku, sekanici, sekaninu, zlatou, jarní nebo velikonoční buchtu. A v každém kraji i vesnici se připravuje trochu jinak. Dříve byla první opravdu výživné a syté jídlo po čtyřicetidenním půstu, a tak v ní nesmělo chybět maso, vejce a něco jarního zeleného. Zkuste náš recept.
reklama

Na Bílou sobotu, kdy končí dlouhá postní doba, velí tradice připravit velikonoční nádivku. Má mnoho krajových názvů, známe ji například jako hlavičku, hlavničku, sekanici, sekaninu, zlatou, jarní nebo velikonoční buchtu.

Také dva na vlas stejné recepty bychom asi hledali marně, často se liší i dost podstatně, ovšem jedno mají všechny naše velikonoční nádivky společné: musí v ní být hodně masa (uzené, vařené vepřové, telecí atd.) a čerstvé byliny, které jsou právě na jaře plné chutí, zdraví a síly.

Velikonoční nádivka s uzeným masem a mladými kopřivami

Ingredience

Příprava

Uzené maso povaříme a nakrájíme na kostky. Kopřivy přelijeme vroucí vodou, scedíme, zchladíme ledovou vodou, znovu scedíme a necháme okapat. Pak byliny pokrájíme. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem (nebo vývarem z masa). Žloutky přidáme k rohlíkům, stejně tak maso, na špičku nože muškátového oříšku a spařené kopřivy.

Postup

Hmotu propracujeme nejlépe ručně. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujeme sníh. Teprve teď případně nádivku opatrně osolíme, protože rohlíky i uzené jsou samy o sobě slané. Hmotu vyklopíme do pekáče vymaštěného máslem a rovnoměrně rozhrneme do stran.

Pečení

Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 45 minut dozlatova a aby se na povrchu vytvořila kůrčička. Asi v polovině pečení dáme na povrch nádivky několik kousků másla.

Byliny do velikonoční nádivky

Naše babičky dávaly do nádivky, když už byly čerstvé mladé kopřivy, popenec, sedmikrásky, pampelišky, petrklíče, bršlici kozí nohu, hluchavka nachová, portulák, medvědí česnek nebo ptačinec žabinec, a když byly Velikonoce brzy, tak si musely vystačit s bylinami, co si pěstovaly za oknem. Dobrá zpráva je, že do nádivky můžeme v podstatě zamíchat takřka cokoliv zeleného, třeba petrželku hladkolistou nebo kudrnku, špenát, kerblík, pažitku, bazalku, šťovík nebo česnekovou pažitku.

Kdy budou Velikonoce v roce 2022, zjistíte zde.

Jak pěstovat bylinky, které můžete použít (nejen) do velikonoční nádivky? Mrkněte do článků:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: Velikonocevejcebylinybuchtamasobylinabílá sobotamáslokopřivarecept velikonoční nádivkanádivka s uzenýmrohlíkPostní dobauzené maso
reklama