Z přerostlých okurek jsou nejlepší rychlokvašky! Nebo je zkuste naložit po americku

Nakládané okurky jsou oblíbenou pochoutkou. Snad každá rodina má svůj vlastní návod na ty nejlepší kyselé okurky. Ale pokud máme nakládaček hodně a některé už jsou jaksepatří přerostlé, můžeme si z nich naprosto úžasné rychlokvašky. A z okurek salátových i větších nakládaček jsou vynikající okurky naložené po americku.

Okurky nakládané po americku

Ingredience

Příprava

  1. Okurky a oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka nebo je na kolečka nastrouháme. Dáme je do mísy, posypeme solí a promícháme. Necháme 2–3 hodiny rozležet, aby okurky pustily vodu.
  2. Mezitím připravíme nálev. Svaříme ocet s cukrem, kořením, semínky a koprem.
  3. Šťávu z okurek dobře vymačkáme a zeleninu napěchujeme do čistých zavařovacích sklenic. Zalijeme teplým nálevem a uzavřeme.
  4. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80 až 85 °C.

Rychlokvašky

Ingredience

Příprava

  1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme ocet, cukr, koření, semínka a Deko. Promícháme a přivedeme k varu. Nezakryté povaříme asi 5 minut.
  2. Očištěné, omyté a osušené okurky propícháme na několika místech proti sobě vidličkou. Naskládáme je natěsno do velké zavařovačky nebo kameninového hrnce, proložíme koprem, višňovými a vinnými listy a zalijeme horkým nálevem.
  3. Okurky utemujeme lékařskými špachtlemi (předem je dáme na půl hodiny do studené vody, aby se nelámaly) nebo špejlemi, aby byly stále v láku.
  4. Nádobu zakryjeme dvojitým celofánem nebo potravinovou fólií a gumičkami upevníme.
  5. Přeneseme na chladné tmavé místo a necháme zhruba 10 dní rozležet.
  6. Pokud se stane, že lák v okurkách získá mléčnou barvu, nic se neděje. Jde o průběh mléčného kvašení.

Experimentovat se vyplatí

Měnit můžeme koření, zeleninu i byliny, které přidáváme mezi okurky i do láku. Mně to trvalo pět let, než jsem konečně vyladila tu správnou chuť.

Experimentovat můžeme s ingrediencemi, mezi které určitě patří česnek, feferonky, křen, cibule, mrkev, petržel, řapíkatý celer, listy černého i červeného rybízu, libeček, hřebíček či koriandr.

Zdroje: autorský text, primanapady.cz


Přečtěte si také