reklama

Připravte si domácí ochucené máslo. Vyzkoušejte bylinkové s česnekem i kakaové s ořechy

Lenka Valjentová
30. ledna 2021
Máslo považujeme za obyčejné. Není tomu tak. Dřív bylo jen pro bohaté a sloužilo i jako platidlo. Chcete-li své chuťové pohárky hezky rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi od bylin a česneku přes sušená rajčata až po džem a oříšky. Pozdvihněte své kulinářské umění o level výše. Poradíme vám, jak domácí ochucená másla použít, a přinášíme také dva recepty na slané i sladké varianty: bylinkové s česnekem a kakaové s medem a ořechy.
reklama

Ochucená másla nabízejí různé způsoby využití. Natřená na čerstvě upečeném domácím pečivu představují ideální rychlou a dobrou svačinku či večeři. Slané ochucené máslo dodá skvělou chuť pečenému a grilovanému masu, rybám a zelenině, bramborám i bramborové kaši, můžete je přidat do těstovin. Můžete zkoušet různé kombinace chutí a experimentovat. Přidávat lze bylinky, jarní cibulku, česnek, česnekovou pažitku, sušená rajčata, hořčici, pesto apod. Pro potěchu oka ve finále ozdobte své výtvory jedlými květy nebo posypejte čerstvými bylinkami.

Sladké varianty jsou skvěle chutnají s domácími rohlíky a teplými tousty, ladí se sladkými croissanty, hodí se na lívance a palačinky, přidat je můžete do různých snídaňových kaší. Oblíbenou ingrediencí sladkých ochucených másel jsou mleté arašídy, vlašské, lískové a kešu ořechy, pistácie, mandle, dále různé ovoce a džemy, skořice, vanilkový cukr, med, kakao, chia semínka, rozinky apod. Zkrátka na co má váš mlsný jazýček chuť!

Ochucené máslo, které jste vytvořili, nemusíte hned celé sníst. Zabalte ho do potravinářské fólie, vytvarujte váleček a dejte ztuhnout do lednice. Tak bude stále připravené kpoužití i vpozdější době, kdykoli z něj můžete ukrojit, kolik budete potřebovat. Takto si můžete nachystat různé variace a využít tu, na kterou budete mít právě chuť.

Základem je kvalitní máslo

Nejdůležitějším předpokladem dobrého ochuceného másla je vždy kvalitní základní surovina – samotné máslo. Na pultech obchodů se můžete setkat srůznými druhy.

  • Nejlepší senzorické vlastnosti má „čerstvé máslo“, které se smí prodávat nejdéle do 20 dnů od data výroby. Ideální je, když si můžeme koupit čerstvá krájená másla přímo od výrobce.
  • Produkt označený jako „máslo“ je nezmražený, je ovšem starší než 20 dnů – trvanlivost tohoto másla je 35–55 dní.
  • Označení „stolní máslo“ znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a pak rozmražený – toto stolní máslo má být spotřebováno do 48 hodin od rozmražení. Ve srovnání sčerstvým máslem má horší nutriční hodnotu, méně vitaminů, mění se i jeho chuť a rychleji žlukne.

Bylinkové máslo s česnekem

Máslo s čerstvými bylinkami a se hodí k masu, pečeným bramborám nebo na čerstvé pečivo.

Ingredience

  • 200 g změklého másla Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku
  • 1 lžička strouhané kůry chemicky neošetřeného citronu
  • 3 stroužky lisovaného česneku
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvě nasekané hladkolisté petrželky, pažitky, medvědího česneku nebo jarní cibulky
  • čerstvý tymián či oregano na dochucení

Příprava

Pokud máte mixér, můžete ingredience spojit promixováním. Jestliže jej nemáte, nasekejte bylinky nadrobno, smáslem a prolisovaným česnekem promíchejte vidličkou a utřete dohladka. Mírně podle chuti osolte a opepřete. Můžete buď rovnou podávat, nebo zabalit do fólie a dát ztuhnout do lednice.

Kakaové máslo s medem a ořechy

Máslo s ořechy a medem můžete použít na lívanečky, palačinky, tousty, sladké pečivo nebo do sladkých kaší.

Ingredience

  • 200 g čerstvého krájeného másla La Formaggeria
  • hrst lískových nebo vlašských ořechů či mandlí
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce medu

Příprava

Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. Do mixéru dejte všechny suroviny a umixujte. Jestliže chcete mít vmásle kousky ořechů, nejprve část oddělte, lehce promixujte a odložte stranou. Poté, co vytvoříte hladkou hmotu, odložené kousky ořechů do ní vmíchejte. Můžete uchovávat vlednici vuzavíratelné skleničce.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama