reklama

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině

Lenka Valjentová
31. července 2021
Angrešt zná snad každý, ale přiznejme si, že ne každý má rád jeho nezvykle sladkokyselou chuť. Ale možná, až si jeho odpůrci přečtou, co všechno tyhle chlupaté bobule dokážou udělat pro zdraví, tak na angrešt změní názor. Už několik kousků angreštu dodá do těla spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny a pomůže vám vypořádat se s mnoha neduhy. Výborný je angreštový detox.
reklama

Srstka angrešt (Grossularia uva-crispa), prostě angrešt je u nás tradičně pěstovaným drobným bobulovým ovocem spolu s červeným rybízem, černým rybízem, malinami a ostružinami. Trnité keře kdysi nesměly chybět na žádné zahradě, pak zájem o pěstování angreštu hodně ochabl kvůli americkému padlí, které dokázalo zničit celou úrodu i rostlinu. Dnes se k angreštu drobní pěstitelé pomalu vrací díky novým odrůdám i účinným přípravkům.

Angrešt a zdraví

Roztomile chlupaté bobule v odstínech zelené, žluté, červené, fialové až téměř černé mají osvěžující, nezaměnitelnou a nezvyklou sladkokyselou chuť, která však každému nesedí. A tak je to s jeho příznivci slabší, i když je angrešt plný vlákniny, vitaminů C, E, B. A, železa, draslíku, hořčíku,mědi a vápníku. Už hrstka angreštu dodá do těla spoustu cenných látek, a dokáže mu tak pomoci s mnoha zdravotními problémy:

  • podporuje trávení, čistí střeva, pomáhá při akutní i chronickézácpě
  • zrychlujemetabolismus
  • detoxikuje
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáhá při problémech smočovým měchýřem (podobně jako brusinky), zrychluje vyplavování bakterií při zánětu močových cest a ledvin, chrání prostatu
  • zpevňuje cévy a žilní stěny, zmírňuje tvorbu křečových žil
  • mírněsnižuje krevní tlak
  • posiluje imunitní systém, slouží jako účinná prevence proti virovým chorobám
  • pomáhá při anémii
  • pozitivně ovlivňuje činnost nervů i mozku, pomáhá při depresi a stresu

Angreštová kúra

Angrešt (zmrazený necháme rozmrazit) očistíme a rozmixujeme, zředíme neperlivouvodou v poměru 3 : 1 nebo podle chuti.

  • Jako očistnou kúru pijeme tři týdny každé ráno nejméně půl hodiny před snídaní na lačno 250 ml.
  • Jako prevenci před virovými chorobami pijeme jeden až dva týdny dvakrát denně 100 ml angreštové šťávy.
  • Při chronické zácpě pijeme 300 ml nápoje před spaním po dobu tří až pěti dnů.

Angrešt v kuchyni

Ve srovnání s jiným bobulovým ovocem lze angrešt skladovat relativně dlouho. V ledničce vydrží zhruba jeden týden, poškozené nebo příliš měkké plody se kazí rychleji. Angrešt se dá dobře zamrazit. U nás se tradičně zavařoval a zavařuje jako kompot, připravují se z něj džem, želé, šťávy, omáčky, moučníky, dezerty, zmrzliny, přidává se do ovocných salátů, k masu a k rybám.

Tradiční ostružinový kompot

Ingredience

  • 1 kg angreštu
  • 400 až 500 g cukr krystal
  • 1 l vody

Příprava

Cukr svaříme s vodou. Zralý, ale pevný a dobře očištěný angrešt (omyjeme a zbavíme ho okvětí a stopek) opatně napíchnemejehlicí nebo silnější jehlou. Vložíme je do zavařovacích sklenic, zalijeme vlažným cukerným roztokem, pevně uzavřeme víkema sterilujeme20 až 30 minutpři teplotě 85 °C.

Angreštová marmeláda s ostružinami

Ingredience

  • 900 g angreštu
  • 700 g ostružin
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 želírovací cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava

Angrešt a ostružiny pečlivě očistíme. Ponorným mixérem rozmixujeme, můžeme ještě propasírovat přes síto. Ovoce vložíme do většího hrnce, přidáme skořici a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme minimálně 5 minut. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených skleniček (3 sklenice à 350 ml) až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Babiččina bublanina s angreštem

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • máslo a mouka do pekáče nebo kulaté formy
  • zralý angrešt podle chuti
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • cukr na posypání bublaniny

Příprava

Angrešt (můžeme ho smíchat s rybízem nebo višněmi) opláchneme. Cukr a hrubou mouku promícháme. Okapané ovoce vtéto směsi obalíme. Oddělíme si bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. V míse smícháme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a změklé máslo a utřeme do pěny. Do pěny postupně po lžících vmícháváme mouku prosátou spráškem do pečiva a sníh. Hotové těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo formy a poklademe obaleným angreštem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Po upečení pocukrujeme.

O ovoci vy vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama