reklama

Z medvědího česneku uděláte tinkturu i med, který funguje jako přírodní antibiotikum

Lenka Valjentová
22. dubna 2021
Medvědí česnek patří k nejoblíbenějším jarním bylinkám. Kromě vynikající chuti a nezaměnitelné vůně jsou jeho velkou předností léčivé vlastnosti. Po všech stránkách je nejlepší čerstvě utržený, o tom žádná. Ale protože má dost krátkou sezonu, měli bychom vytěžit na maximum všechny jeho zdraví prospěšné látky od března do května.
reklama

Léčivou sílu česneku medvědího (Allium ursinum) prý znali už staří Slované, kteří ho hojně využívali a pěstovali, a proto se často vyskytuje v místech původního staroslovanského osídlení. Česnek medvědí toho pro naše zdraví dělá opravdu hodně. Čerstvé listy před rozkvětem obsahují mj. sirné sloučeniny,vitaminy C a skupiny B,flavonoidy, silice,fytoncidy, aminokyseliny allicin a alliin.

Česnek medvědí slouží předevšímjako silné přírodní antibiotikum a antivirotikum, má účinky protiplísňové, detoxikační či antioxidační, močopudné a projímavé. Pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení,pomáhá při virových onemocněních,uvolňuje dýchací cesty, podporuje paměť a osvědčil se při jarních očistných kúrách, využívá se při léčbě mykóz, dokáže zničit zlatého stafylokoka, nežádoucí střevní bakterie i parazity,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.

„Já doporučuji kromě konzumace čerstvého medvědího česneku lihový výtažek, který se dá snadno vyrobit i doma,“ doplňuje bylinkář. „Jako ochranu před viry užíváme medvědí tinkturu po dobu jednoho měsíce. Buď po 20 kapkách třikrát denně ve sklence vody před jídlem, nebo citlivější lidé mohou začít užívat 5 kapek třikrát denně a postupně přidávat po jedné kapce až na 20 kapek třikrát denně před jídlem. Antivirovou kúru si dopřejeme dvakrát ročně. Užívá se také nasnížení krevního tlaku, proti chorobám z nachlazení nebo ateroskleróze.“

Medvědí tinktura pro pevné zdraví

Ingredience

  • 250 gmedvědího česneku
  • 500 ml 40–50% čirého alkoholu, ideálně vodka nebo domácí pálenka

Příprava

Listy medvědího česneku najemno nasekáme nebo nadrtíme zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme v tmavé a chladné místnosti 10 až 14 dnů. Občas protřepeme. Necháme stát na teplém a světlém místě, ne však na přímém slunci, teplota při maceraci by nikdy neměla překročit 40 °C. Následně domácí tinkturu scedíme přes husté sítko nebo pláténko, nasáklé byliny ještě vymačkáme. Dáme do lahviček s kapátkem.

Jak medvědí česnek sušit

Listy pokrájíme a sušíme rozložené v tenké vrstvě na savém papíru na vzdušném místě, během sušení opatrně obracíme. Medvědí česnek nesmí ztmavnout. Skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě. Sušený nadrcený medvědí česnek se hodí například do domácího polévkového koření, skvěle si rozumí s kadeřavou a hladkolistou petrželkou, celerovou a mrkvovou natí nebo kerblíkem.

Medvědí med je přírodní antibiotikum

Ingredience

Příprava

Medvědí česnek dáme do papírového kávového filtru a pevně zavážeme. Med opatrně ohřejeme na teplotu max. 50 °C a vložíme do něj filtr s česnekem. Necháme asi 2 hodiny stát, občas opatrně promícháme, aby vůně česneku přešla do medu. Potom česnek vyjmeme z medu. Skladujeme v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. Medvědí med se hodí k oslazení čaje nebo ho užíváme po jedné lžičce denně, působí antibioticky, antiviroticky, pomáhá pomáhá při chřipce a nachlazení, uvolňuje dýchací cesty, tlumí projevy angíny.

Aromatickýmedvědí olej

Ingredience

  • hrst čerstvých listů medvědího česneku
  • kvalitní (nejlépe zastudena lisovaný v bio kvalitě) olej podle potřeby

Příprava

Čistou skleněnou lahev naplníme do poloviny nasekanými medvědím česnekem, zalijeme kvalitním olejem a dobře uzavřeme. Je nezbytně nutné, aby všechny byliny byly ponořené pod hladinou! Občas opatrně protřepeme. Necháme na teplém a stinném místě stát přibližně 10 dnů. Pak scedíme a přelijeme do čistých lahví. Máme-li pocti, že vůně oleje není dostatečně intenzivní, postup ještě jednou zopakujeme s další várkou medvědího česneku. Bylinkový olej z čerstvých bylin vydrží asi šest týdnů, ze sušených zhruba šest měsíců. K medvědímu česneku můžeme přidat ještě snítku saturejky, tymiánu, rozmarýnu nebo oregana.

Zdravé pesto z medvědího česneku

Ingredience

Příprava

Medvědí česnek rozmixujeme s olejem a solí (kvůli konzervaci) na pastu. Chuť můžeme vylepšit slunečnicovými, dýňovými nebo sezamovými semínky, Vložíme douzavíratelné sklenice auskladníme vlednici. Toto pesto vydrží v lednici dva týdny. Je výborné načerstvý chlébnebo těstoviny.

O jarních bylinách by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama