Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Skvělou alternativou sladkých limonád a ochucených sycených nápojů mohou být domácí sirupy. Dají se připravit například z květů černého bezu, rebarbory, máty, zázvoru nebo levandule. Některé mají velkou tradici a možná i vy si z dětství pamatujete, jak babička nebo maminka připravovaly bezový sirup. Nyní si můžete podle našich receptů velmi snadno vyrobit takový sirup sami doma. Záleží jen na vás, jestli to bude rebarborový s mátou, levandulový nebo bezový se zázvorem. Můžete z nich udělat osvěžující domácí limonády a v teplém čaji poslouží jako lék.
Vydáno: 22.05.2020, Lenka Odstrčilová
Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék
Autor: istock.com Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Rebarbora pomáhá hubnout

Načervenalé stonky rebarbory (reveň kadeřavá Rheum rhabarbarum) se sklízejí od dubna do června. Po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už konzumovat neměli. Později narůstá obsah šťavelanů – solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem, kvůli nim reveň není vhodná pro těhotné a kojící ženy, děti mladší 10 let, lidi s nemocnými ledvinami a žlučníkovými a močovými kameny. Rebarbora obsahuje mnoho vitaminů A, B a K, antioxidantů a vlákniny. Blahodárně působí na činnost střev, účinně pomáhá při zácpě, zbavuje tělo škodlivin, snižuje cholesterol v krvi, posiluje svaly, kosti, nervy, zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů, aktivuje energii buněk a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tuky. Čerstvá rebarbora je velmi kyselá, proto musí projít tepelnou úpravou.

Domácí sirupy: načervenalé stonky rebarbory (reveň kadeřavá Rheum rhabarbarum) se sklízí od dubna do června
Autor: istock.com Domácí sirupy: načervenalé stonky rebarbory (reveň kadeřavá Rheum rhabarbarum) se sklízí od dubna do června

Rebarborový sirup s mátou

Ingredience

  1. 1 kg očištěné rebarbory
  2. 1 kg Korunního cukru pro přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
  3. 1 l vody
  4. 1 svazek máty peprné

Příprava

Očištěnou rebarboru dáme do velkého hrnce, přidáme vodu a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až se rebarbora začne rozpadat. Přidáme cukr na přípravu sirupu a pořádně rozmícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme mátu a necháme odstát při pokojové teplotě nejméně 4 hodiny. Směs přecedíme přes sítko, šťávu ještě jednou přivedeme k varu. Horký sirup plníme do lahví, dobře uzavřeme a skladujeme v chladu.

Domácí rebarborový sirup s mátou
Autor: archiv Korunní cukr Domácí rebarborový sirup s mátou

Bez černý podporuje imunitu

Bez černý (Sambucus nigra) je známý i pod názvem bezinky nebo kosmatice. Většinou mohutný keř kvete bílými, někdy lehce nažloutlými květy. Efektivně pomáhá tělu zbavovat se škodlivých a toxických látek, tlumí bolesti nervového původu a podporuje celkovou imunitu. Obsahuje rutin, který posiluje pružnost cév a působí blahodárně na kardiovaskulární systém. Usnadňuje pocení, a tím pomáhá při chorobách z nachlazení snižovat teplotu. Dobré výsledky má při léčbě revmatismu a otoků, protože je silně močopudný. Má také hubnoucí účinky, obsahuje totiž kyselinu chlorogenovou, u které je prokázané, že má vliv na úbytek váhy. To všechno je jistě dobrá motivace na jeho domácí zpracování.

Domácí sirupy: bez černý (Sambucus nigra) je známý i pod názvem bezinky nebo kosmatice
Autor: istock.com Domácí sirupy: bez černý (Sambucus nigra) je známý i pod názvem bezinky nebo kosmatice

Bezový sirup se zázvorem

Ingredience

  1. 5 až 6 velkých očištěných květů černého bezu
  2. 500 ml vody
  3. 50 g očištěného zázvoru
  4. 2 chemicky neošetřené citrony
  5. 1 balíček Cukru na sirup Dr.Oetker

Příprava

Květy černého bezu namočíme do vlažné převařené vody. Přidáme nakrájený zázvor a na plátky nakrájené citrony. Nakonec vmícháme Cukr na sirup. Přikryjeme pokličkou a necháme nejméně 24 hodin v chladničce macerovat. Druhý den sirup scedíme přes sítko nebo gázu. Přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví, uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je položíme naležato.

Domácí bezový sirup se zázvorem
Autor: archiv Dr.Oetker Domácí bezový sirup se zázvorem

Levandule uklidňuje

Krásná levandule lékařská (Lavandula angustifolia) obsahuje mj. silice, třísloviny, vápník, sodík, železo, vitaminy A a C. Má výrazné antibakteriální a antiseptické účinky. Při chřipce či nachlazení snižuje teplotu a pomáhá při kašli a zahlenění. Levandule mírně snižuje vysoký krevní tlak a podporuje imunitu, uklidňuje, pomáhá při problémech se spánkem a tlumí bolesti hlavy. Osvědčila se při křečích v žaludku, působí močopudně a upravuje činnost střev, pomáhá při nadýmání a průjmech, stimuluje slinivku břišní k vyšší produkci enzymů.

Domácí sirupy: krásná levandule lékařská (Lavandula angustifolia)
Autor: pixabay.com Domácí sirupy: krásná levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Domácí levandulový sirup

Ingredience

  1. 100 g květů levandule
  2. 1 citron
  3. 200 g BIO třtinového cukru Labeta
  4. 1 lžička kyseliny citronové
  5. 150 g třtinového cukru
  6. 1 l vody

Příprava

Květy obereme ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložíme na dno hrnce. Citron nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na květy. Zalijeme litrem převařené, ale zchladlé vody a necháme pod pokličkou přes noc nebo lépe celých 24 hodin vyluhovat. Scedíme přes pláténko a květy vyždímáme, co to půjde. Do tekutiny přidáme cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Pomalu a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud se vše nerozpustí. Zredukujeme tekutinu asi o třetinu. Sirup nalijeme do uzavíratelných lahviček, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Máta - zázrak pro vaše zdraví a krásu

Máta peprná - zázrak pro vaše zdraví a krásu

Rebarbora se sklízí jen do svatého Jana (24.6.).

Vy se ptáte, my odpovídáme: Jak pěstovat rebarboru

Květy levandule nemusejí být vždy jen modro fialové. Existuje i levandule s květy bílými jako sníh

Zařiďte si doma voňavou Provence aneb Jak pěstovat levanduli

Co je vlastně zázvor?

Je zázvor ovoce, zelenina, bylina, nebo koření? Odpověď vás překvapí

Článek je zařazen v: domácí sirup , recepty na domácí sirupy , bezový sirup se zázvorem , Levandulový sirup , rebarborový sirup s mátou , rebarbora

reklama