reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Co s natvrdo vařenými vejci? Udělejte pomazánku, tlačenku a salát

Co s nadbytkem natvrdo vařených vajec? Udělejte pomazánku, salát nebo tlačenku
Autor: akademiekvality.cz Co s nadbytkem natvrdo vařených vajec? Udělejte pomazánku, salát nebo tlačenku
Receptů, jak po Velikonocích smysluplně zužitkovat nadbytek natvrdo uvařených vajec, je spousta. Například vaječná tlačenka, vajíčkový salát nebo pomazánka představují skvělý způsob, jak kraslice spotřebovat. Jsou to pokrmy nenáročné na přípravu, výborně chutnají i dobře vypadají. Je jen na vás, který z našich receptů vyzkoušíte. Vaječnou tlačenku, salát a pomazánku si samozřejmě můžete udělat kdykoli, nejen po Velikonocích.

reklama

Vaječná pomazánka s jogurtem a ředkvičkami

Ingredience

  1. 10 vajec uvařených natvrdo
  2. 1 červená cibule
  3. 2 stonky řapíkatého celeru nebo 2 jarní cibulky
  4. svazek ředkviček včetně listů
  5. 400 g bílého jogurtu
  6. 1 lžíce plnotučné hořčice
  7. sůl
  8. čerstvě mletý pepř

Postup

Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na malé kousky pak nakrájíme celer nebo jarní cibulku, ředkvičky a červenou cibuli. Vše promícháme přidáme jogurt, hořčici, osolíme a opepříme. Nakonec vybereme pár svěžích ředkvičkových listů, nadrobno je nasekáme a přidáme do salátu. Podáváme s čerstvým pečivem.

Vaječná pomazánka s jogurtem a ředkvičkami
Autor: akademiekvality.cz Vaječná pomazánka s jogurtem a ředkvičkami

Vajíčkový salát se šlehačkou

Ingredience

  1. 10 vajec uvařených natvrdo
  2. 1 cibule
  3. 2–3 sladkokyselé okurky
  4. mletý černý pepř
  5. sůl
  6. 1 lžička plnotučné hořčice
  7. 2 kyselé okurky
  8. 3–4 lžíce majonézy
  9. 1 lžíce ušlehané šlehačky

Postup

Vejce oloupeme a nakrájíme na střední kousky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme a smícháme s vejci a na kostičky nakrájenými okurkami. Osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme majonézu a hořčici, nakonec přidáme šlehačku. Vajíčkový salát podáváme vychlazený s pečivem.

Jak se peče chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého chleba

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

Udělejte si vlastní hořčici podle své chuti a bez zbytečné chemie

Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte snadno. Zkuste i kremžskou

Vaječná tlačenka se zeleninou

Ingredience

  1. 1 sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu (330 g)
  2. 3 zarovnané lžíce želatiny v prášku nebo 3 plátky želatiny v plátcích Dr.Oetker
  3. 75 ml nálevu po okapání zeleniny
  4. 4–5 natvrdo vařených vajec
  5. 1 menší cibule
  6. 250 ml tatarské omáčky
  7. 1 lžička soli
  8. 1/2 lžičky pepře
  9. 1 lžíce octa

Postup

Na sítku necháme okapat zeleninu, nálev zachytíme. Želatinu necháme podle návodu na obale nabobtnat v 75 ml nálevu ze zeleniny. Zeleninu spolu s vejci a cibulí nakrájíme na velmi malé kousky. Smícháme s tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme. Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme octem. Tekutou směs nalijeme do formy na biskupský chlebíček vyložené potravinářskou fólií a necháme v chladničce minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout. Ztuhlou tlačenku vyklopíme, stáhneme fólii a nakrájíme, podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.

Vaječná tlačenka se zeleninou
Autor: archiv Dr.Oetker Vaječná tlačenka se zeleninou

Vaječná tlačenka s kopřivami, medvědím česnekem a špenátem

Ingredience

  1. 20 g másla
  2. 1 jarní cibulka
  3. 4 stroužky česneku
  4. 150 g čerstvého listového špenátu
  5. 150 g medvědího česneku
  6. 150 g mladých kopřiv
  7. 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker
  8. 400 ml smetany na vaření
  9. sůl
  10. mletý černý pepř
  11. 150 g tvarohového sýru (typ cottage)
  12. 5 vajec uvařených natvrdo

Postup

Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek. Přidáme listový špenát, medvědí česnek a spařené mladé kopřivy. Poměr kopřiv, špenátu a medvědího česneku můžeme libovolně měnit, použít lze taky jen jednu bylinu. Necháme krátce povařit. Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky necháme nabobtnat v 70 ml smetany na vaření asi 10 minut. Zbylou smetanu v kastrůlku zahřejeme (nevaříme!!!), přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahříváme (opět nesmíme vařit) až do úplného rozpuštění želatiny. Do ještě teplé směsi metličkou vmícháme tvarohový sýr a pečlivě prošleháme. Osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme byliny. Formu na srnčí hřbet vyložíme mikrotenovou fólií. Polovinu želatinové směs nalijeme do formy. Na směs položíme celá vejce do řady a zalijeme je zbylou želatinovou směsí. Tlačenku dáme na 2 až 3 hodiny do ledničky. Ztuhlou tlačenku vyklopíme z formy, odstraníme mikrotenovou fólii a podáváme s opečenými tousty nebo jiným pečivem.

Vaječná tlačenka s kopřivami, medvědím česnekem a špenátem
Autor: archiv Dr.Oetker Vaječná tlačenka s kopřivami, medvědím česnekem a špenátem

Bylinkový tip

Do vaječné tlačenky na jaře přidáváme čerstvé bylinky a zeleninu, kromě nasekané a spařené mladé kopřivy, špenátu a medvědího česneku, se určitě vyplatí vyzkoušet například pažitku, šťovík, řeřichu, česnekovou pažitku, kerblík, petrželku hladkolistou i kudrnku, z planých bylin popenec, mladé lístky pampelišky nebo květy sedmikrásky a fialky.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by se vám taky líbit:

Fialka: Krásné jarní květy jsou přírodní lék i skvělá pochoutka

Fialky jsou přírodní lék proti kašli a stresu i skvělá pochoutka

Sedmikráska chudobka pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů

Sedmikráska pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů

PETRŽELKA HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

PETRŽEL HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

KADEŘAVÁ PETRŽEL: Jak pěstovat dekorativní bylinu nejen na zdobení chlebíčků

PETRŽEL KADEŘAVÁ: Jak pěstovat bylinu nejen na zdobení chlebíčků a udělat pesto

Pažitka čínská (Allium tuberosum) je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě

Česneková pažitka má hodně vitaminu C a můžete z ní udělat pesto i pomazánku

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat tvarohovou pomazánku

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku

reklama

Článek je zařazen v: Velikonoce , co s vejci natvrdo , vaječná pomazánka , vaječná tlačenka , vajíčkový salát , recepty z vařených vajec , jarní byliny

reklama

Přečtěte si také