Ze starého chleba je super hnojivo na rajčata, okurky, muškáty i orchideje. A skoro zadarmo
Ze starého chleba uděláte nejlepší hnojivo na rajčata, okurky, muškáty i orchideje. A skoro zadarmo! Zdroj: istock.com
Hnojivo z chleba je jedním z levných a účinných způsobů, jak zajistit, aby rajčata, okurky, papriky či dýně plodily jako o závod, muškáty nebo petúnie kvetly jako blázen a pokojové květiny rostly jako z vody. Udělat chlebové hnojivo je docela snadné, navíc náklady na výrobu jsou téměř nulové. Jednoduché je i jeho použíti, když budete vědět, jak na to.
Hnojivo ze starého chleba nabízí levnou a velice efektivní možnost, jak jednak ještě zpracovat ztvrdlý chléb, jednak jak snadno dodat pěstovaným rostlinám potřebné živiny. Princip chleba jako hnojiva tkví v droždí – kvasnice používané k pečení chleba obsahují kvasinky a pro rostliny důležité biologicky aktivní stopové prvky a minerální látky, především:
- fosfor (posiluje tvorbu květů a semen, podporuje tvorbu kořenů, jeho nedostatek způsobuje opoždění kvetení)
- hořčík (reguluje vodní bilanci a tvorbu chlorofylu, při jeho nedostatku žloutnou listy a rostliny neprospívají)
- draslík (reguluje vodní bilanci, zpevňuje rostlinnou tkáň, zlepšuje skladovatelnost plodů, nedostatek způsobuje zakrslý růst či zasychání listů)
- železo (je důležité pro látkovou výměnu rostlin, jeho nedostatek se projevuje žloutnutím listů a zakrňováním pupenů)
Chlebové hnojivo můžeme aplikovat už na sazenice rajčat, aby zesílily a byly pevnější. Přestávka mezi hnojením by měla být zhruba dva týdny. Zdroj: iStock
Komu hnojivo z chleba pomáhá
- Za chlebové hnojivo nám bude vděčná plodová zelenina: rajčata, okurky, cukety, dýně, papriky, melouny vodní i melouny cukrové. A taky jahody výživa z chleba potěší.
- Rozhodně neprohloupíme, když přihnojíme chlebem balkonovky (muškáty, petunie, verbenu), dobře uděláme také pokojovým rostlinám, především orchidejím.
- Nedoporučujeme používat na brambory, česnek a cibuli.
Jak chléb rostlinám prospívá
Chlebové hnojivo zvyšuje rostlinám imunitu a přirozenou odolnost vůči chorobám, škůdcům i nepříznivým podmínkám. Podporuje tvorbu silného kořenového systému a urychluje růst. Rostliny tak budou silnější a zdravější. Chlebové hnojivo stimuluje a urychluje růst a rostliny už dva až tři dny po aplikaci do půdy. Zvyšuje úrodnost plodové zeleniny chuť i kvalitu plodů, podporuje bohatost a délku kvetení květin.
NENECHTE SI UJÍT: Lógr vyžene slimáky, navíc je to skvělé přírodní hnojivo. Kávovou sedlinu si schovávejte
Zahradní chlebové hnojivo
Ingredience
- kousky tvrdého chleba (ideálně kváskový žitný)
- teplá voda
Postup
Chleba narovnáme do zhruba dvou třetin uzavíratelné nádoby a zalijeme převařenou teplou vodou, aby byl všechen pod hladinou. Necháme zchladnout, pak promícháme a chleba rukama podrtíme (pokus není nakrájený na kostičky). Pak nádobu uzavřeme a necháme jeden až dva týdny odstát, čím menší kousky chleba, tím dříve budeme mít hnojivo. Zálivku na zeleninu zředíme s chlebovým hnojivem v poměru 1 díl hnojiva : 10 dílům vody.
Domácí chlebové hnojivo
Ingredience
- 3 l vody
- 90 g kousků ztvrdlého chleba
Postup
Do čtyřlitrové zavařovací sklenice dáme chleba a zalijeme převařenou vodou zhruba pokojové teploty, sklenici uzavřeme a dáme na chladné místo. Necháme jeden až dva dny odstát. Pak scedíme přes řídké sítko do čisté uzavíratelné sklenice a uložíme do ledničky. Před každým použitím roztok vždy zředíme v poměru 1 : 5.
Tipy, jak chlebové hnojivo používat
- Zeleninu nejdříve pořádně zalijeme a ke kořenům každé rostliny přidáme zhruba čtvrt litr zředěného hnojiva.
- Chlebové hnojivo můžeme aplikovat už na sazenice, aby zesílily a byly pevnější. Přestávka mezi hnojením by měla být zhruba dva týdny.
- Plodovou zeleninu můžeme hnojit každých 10 až 12 dní až do doby, kdy nasadí plodů, pak už ne. Chlebové hnojivo je ideální v době květu.
- Hnojíme večer, nejlépe přidáváme do dobře prohřáté půdy. Kvasinkám se daří v teplém prostředí.
- Zároveň je dobré přidat třeba drcené vaječné skořápky nebo dřevěný popel kvůli vyšší potřebě draslíku a vápníku, kterým se živí bakterie při zpracovávání organického materiálu.
- Současně s chlebovým hnojivem nepoužíváme chlévskou mrvu, slepičí trus apod.
- Na jednu pokojovku počítáme jednu lžičku hnojiva v zálivce jednou za dva týdny, muškátům a spol. můžeme dát jednu lžíci.
Zdroje: porady.interia.pl, en.tomathouse.com, en.tomathouse.com, kupi.cz, cs.wikipedia.org